NITA: ARABII ISI REZOLVA PROBLEMA CU CAMILELE, CULTIVAND LUCERNA IN IMB, DAR CE SE ALEGE DE “GRANARUL TARII”?

Deputatul brailean Nita Nicu (PSD) a incercat in zadar in ultimele zile sa obtina informatii clare, de la sursa, in legatura cu posibila vanzare a firmei “Agricost” – ardendasul Insulei Mari a Brailei – catre companiei “Al Dahra” din Emiratele Arabe Unite si cu eventuala transformare a celor circa 58.000 ha din IMB in cea mai mare ferma de lucerna din lume. Zvonurile privind tranzactia amintita au aparut in urma cu cateva luni, iar conducerea “Agricost” le-a infirmat la momentul respectiv, insa informatiile pe acesta tema au revenit in spatiul public de cateva zile, iar afacerea este data ca si sigura. Potrivit acestor ultime zvonuri, documentele urmeaza sa fie semnate cat de curand, iar cele 3-4 recolte de lucerna ce pot fi obtinute anual in IMB vor furniza nutret pentru camilele arabilor.

Nita Nicu a declarat pentru MD Press ca nu se poate pronunta categoric asupra acestui subiect, fiindca inca nu exista o confirmare oficiala in privinta acestei afaceri. El ne-a precizat ca l-a sunat pe directorul general al “Agricost”, pentru a afla informatii exacte, insa acesta nu i-a raspuns. Parlamentarul a comentat ca in conditiile in care s-ar cultiva lucerna  pe cele circa 58.000 ha din Insula Mare, arabii isi vor rezolva problema cu hrana camilelor, insa este de discutat ce se va alege de “granarul Romaniei”: “In ultima perioada au fost foarte multe zvonuri in legatura cu o posibila vanzare a firmei respective. Eu l-am sunat zilele trecute pe directorul general al <<Agricost>>, ca sa aflu care este situatia exacta si pentru a initia o discutie pe aceasta tema si in Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor. Voiam sa bazez pe niste informatii concrete, nu pe zvonuri, fiindca am vazut si acele stiri legate de faptul ca s-ar dori ca arabii sa cultive in Insula Mare lucerna pe 58.000 de hectare. Pai o cultura de lucerna nu se poate face decat pe circa 5 ani, fiindca dupa aceea e necesara o rotatie a culturilor, trebuie pusa cultura mare!

Si mai ceva: unde va mai fi  <<granarul tarii>>, cum era pana acum aceasta zona care a dat renumele Brailei? Din actualele culturi din IMB se scot bani multi, mai multi decat daca s-ar cultiva lucerna. Arabii isi rezolva problema pentru camilele lor, dar asta este altceva…

In orice caz, nu e nimic clar, oficial. Mai era o informatie legata de faptul ca ar vrea sa vina cineva sa cultive in Insula Mare 50.000 ha cu soia. Soia se pune intr-un singur an…

De asta va spun ca il caut la telefon pe directorul firmei, ca sa aflu care este situatia exacta, inainte sa initiez o discutie in Comisia de Agricultura”.

Pe de alta parte, Nita ne-a declarat ca din informatiile pe care le detine, in cazul in care firma “Agricost” ar fi vanduta arabilor, aceasta ar pierde concesiunea asupra terenului din Insula Mare. In acest context, spune deputatul, este posibil sa nu se realizeze vanzarea firmei, ci sa se recurga la varianta unui contract de vanzare a lucernei intre “Agricost” si arabi.