SUBVENTII DE 980.000 LEI ACORDATE DE AJOFM IN PRIMELE 3 LUNI ALE ANULUI, PENTRU INCADRAREA IN MUNCA A SOMERILOR, ABSOLVENTILOR SI UCENICILOR

In primul trimestru al acestui an,  Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila a incheiat conventii in vederea acordarii de subventii pentru incadrarea in munca a  116 someri in varsta de peste 45 de ani, 3 someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, 4 tineri NEETs (tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant, nu participa la activitati de formare profesionala si sunt inregistrati in evidentele AJOFM) si 2 someri de lunga durata. Potrivit legii, angajatorii care incadreaza in munca astfel de persoane primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare astfel de angajat, o suma egala cu 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

In ceea ce priveste subventiile acordate de stat pentru incadrarea in munca a somerilor care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau pensie pentru limita de varsta,  AJOFM a incheiat o singura conventie de acest tip cu un angajator brailean.  Potrivit legislatiei actuale, angajatorul care incadreaza in munca astfel de someri beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, de o suma de 900 lei, pana la indeplinirea conditiilor de pensionare a persoanei respective.

Pe de alta parte, in perioada mentionata, niciun angajator brailean nu a solicitat subventie pentru incadrarea persoanelor cu handicap si nici pentru incadrarea tinerilor supusi riscului marginalizarii sociale (someri cu varsta cuprinsa intre 16-26 ani care: * se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem, are dizabilitati; * nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea; *are copii in intretinere; * a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; *este victima a traficului de persoane).

AJOFM Braila a mai primit insa solicitari de subventii pentru 15 absolventi incadrati in munca.

Dupa cum se arata intr-un raport al institutiei amintite, subventiile acordate din bugetul asigurarilor de somaj, angajatorilor din categoriile mentionate mai sus, in primul trimestru al acestui an, au totalizat 923.841 lei.

In document se mai arata ca in ceea ce priveste stimularea incadrarii in munca a absolventilor de invatamant superior, in primele 3 luni ale anului a fost incadrat un singur astfel de absolvent. Suma totala achitata  la nivel de judet, potrivit Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, a fost de 47.825 lei. Angajatorii care incadreaza astfel de absolventi, cu care incheie un contract de stagiu, primesc 1350 lei/luna, pe perioada derularii contractului respectiv.

In plus, in aceeasi perioada, AJOFM a primit 3 noi solicitari pentru acordarea de subventii destinate sustinerii programelor de ucenicie (meseria de strungar). Suma totala platita in perioada ianuarie-martie pentru acest gen de subventii la nivel de judet a fost de 11.933 lei. Angajatorii pot primi o suma de 1.125 lei/lunar pentru fiecare ucenic, pe perioada derularii contractului de ucenicie.