DRAGOMIR, DESPRE GREVA DE LA “BRAICAR”: REFUZUL DE A IESI PE TRASEU POATE FI CONSIDERAT UN SANTAJ LA ADRESA CONDUCERII SOCIETATII

Primarul Brailei, Marian Dragomir, plecat in aceste zile intr-o deplasare in Japonia, isi face cunoscuta pozitia in legatura cu greva de la societatea de transport public de calatori “Braicar” prin intermediul unei prin postari pe o retea de socializare. Dragomir sustine ca greva spontana in care au intrat ieri angajatii “Braicar”, blocand transportul public de calatori pe raza municipiului, este una ilegala si face o “invitatie la dialog, pentru a evita perceptia unui santaj intentionat si accentuarea perceptiei negative asupra societatii”.
Edilul sef scrie: “O pozitie radicala din partea angajatilor va genera aceeasi pozitie si din partea celorlalte parti. Dialogul bazat pe realitati economice dupa reluarea activitatii este singura solutie in aceasta situatie.

Acum aproximativ 2 saptamani, in biroul meu, la intalnirea dintre conducerea Primariei, sindicat si conducerea Braicar s-a convenit de comun acord pe toate cerintele sindicatului (cu exceptia cresterii salariale), cu termene precise asumate de toti participantii la acea intalnire: imbunatatirea conditiilor de munca, plata orelor suplimentare, angajarea de noi soferi.
Cu privire la cresterea salariala, punct ramas in divergeta, conducerea societatii a propus o crestere de 7,5%, iar sindicatul a solicitat mult mai mult, drept pentru care le-am propus sa se intalneasca zilele urmatoare si cu maxima transparenta, sa le fie prezentate toate situatiile privind incasarile si cheltuielile societatii. Dupa aceea urmau sa revina cu acele cifre sa reluam discutia de principiu, fara a le stabili noi, ca Primarie, salariile, dar implicandu-ne in mediere.
Din pacate, conducerea sindicatului nu s-a mai dus la conducerea societatii sa discute pe acele cifre, ci au declansat direct procedura grevei care, iata, a fost anulata in instanta, iar eu nu pot <<participa>>, in calitate de primar, la o greva ilegala.
Sunt de acord cu o crestere normala, decenta a salariilor, dar asta fara a impovara compania, fara a creste pretul biletulu, fara riscul de o duce spre faliment. Refuzul de a iesi pe traseu poate fi considerat un santaj la adresa conducerii societatii.
Insist pe ideea ca, in continuare, doar pe calea dialogului se poate ajunge normal la o solutie de rezolvare a problemelor. Eu i-am asteptat sa revina cu analiza economica, dar, din pacate, nu s-a intamplat. Ii invit la dialog sa inceapa discutiile pe care le-au evitat, astfel incat sa nu sufere in primul rand cetatenii orasului, iar in al doilea rand, angajatii Braicar, care pe perioada grevei nelegale nu vor primi salarii, sporuri si alte drepturi.

Prin extinderea abuziva a acestei greve ilegale, mii de elevi de liceu, studenti si angajati sunt afectati, iar imaginea societatii Braicar va avea de suferit.
Intentia unor persoane de a santaja astfel cresterea exagerata a salariilor poate conduce si la atitudini la fel de radicale, bazate doar pe prevederi legale, din partea conducerii societatii, fapt ce trebuie eliminat.

Sunt intr-o delegatie a Bancii Mondiale in Japonia (fara costuri pentru Primaria Braila) si consider obligatoriu ca angajatii Braicar sa reia programul de lucru fara a conditiona acest lucru de cresterea salariilor fara sutinere economica.
Eu respect dreptul legal al sindicatelor la manifestari.
Dupa declararea grevei de avertisment de catre instanta ca fiind ilegala, consider ca este anormal refuzul de a iesi pe trasee.
Aceasta atitudine nu este in interesul nimanui: nici al soferilor si nici al cetatenilor municipiului”.

Precizam ca salariatii “Braicar” au de gand sa-si ia liber in week-end, iar de marti sa reia protestul, nefiind dispusi sa iasa pe traseu pana nu sunt rezolvate problemele salariale.