NITA: IN INSULA MARE A BRAILEI SE VOR CULTIVA ANUAL 10.000 HA CU LUCERNA PENTRU ARABI, IAR EI VOR CONSTRUI ACOLO 4 FABRICI DE USCAT LUCERNA. S-A BATUT DEJA PALMA PENTRU ACEST CONTRACT

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) a reusit sa discute cu directorul “Agricost”, Lucian Buzdugan, in legatura cu zvonurile legate de posibila vanzare a firmei amintite (care este ardendasul terenului din Insula Mare a Brailei) catre compania “Al Dahra” din Emiratele Arabe Unite si de eventuala transformare a celor circa 58.000 ha din IMB in cea mai mare ferma de lucerna din lume.

Nita a declarat pentru MD Press ca Buzdugan i-a spus ca nu se pune problema vanzarii firmei catre arabi, fiindca asta ar insemna, potrivit legislatiei actuale, pierderea concesiunii asupra terenului din Insula Mare – ceea ce nici conducerea “Agricost” si nici arabii nu-si doresc.

In schimb, deputatul a aflat ca s-a ajuns la o intelegere intre cele doua parti privind cultivarea cu lucerna a 10.000 de ha in fiecare an in Insula Mare si vanzarea integrala a recoltei catre arabi, care au nevoie de nutret pentru camilele lor. Potrivit lui Nita, Buzdugan i-a explicat ca s-a decis sa se foloseasca doar o parte din terenul IMB pentru lucerna, fiindca o astfel de cultura nu se poate tine decat intre 4 si 8 ani, dupa aceea fiind necesara o rotatie a culturilor.

Parlamentarul ne-a mai spus ca directorul “Agricost” l-a informat ca pentru a-si dovedi seriozitatea si interesul pentru realizarea unui contract pe termen lung si pentru a oferi partenerilor lor de afaceri un gen de garantie, arabii vor construi in IMB 4 fabrici de uscat lucerna (in care se vor face si granule din lucerna), in valoare de 600.000 euro fiecare, suma respectiva urmand sa fie scazuta ulterior din valoarea recoltei ce le va fi livrata.

Nicu Nita l-a intrebat pe Lucian Buzdugan daca stie ca in conditiile in care va vinde recolta arabilor, potrivit legii, nu va mai putea beneficia de subventii de la stat pentru suprafata de teren respectiva, insa acesta i-a dat asigurari ca este constient de acest lucru, insa contractul cu compania din Emiratele Arabe este suficient de avantajos din punct de vedere financiar, ca sa  nu fie o problema pierderea subventiei.

De asemenea, deputatul brailean n-a mai spus ca Buzdugan a fost in Dubai pentru negocieri si ca deja s-a batut palma pentru contractul amintit, mai ramanand de finalizat doar procedura juridica in acest sens. Potrivit lui Nita, cel mai probabil, in luna august se va infiinta cultura de lucerna in Insula Mare.