PARTENE, DESPRE “FENOMENUL BRAILA”: E O GASELNITA. ASA CEVA AR FI IMPOTRIVA LEGII, IMPOTRIVA FIRII. NIMENI, NICIODATA NU MI-A RECLAMAT O ASTFEL DE SITUATIE

Presedintele Sindicatului invatamantului brailean, Valeriu Partene, declara ca nu a auzit niciodata de folosirea in scolile din judet a unor metode incorecte, prin care profesorii ar impiedica elevii slabi sa participe la examenele nationale, pentru a creste in mod artificial promovabilitatea.

Asociatia Human Catalyst a dat publicitatii recent informatii legate de o cercetare pe care a facut-o pe aceasta tema si a sustinut ca este vorba de un fenomen la nivel national, pe care l-a numit <<Fenomenul Braila>>, pentru ca in opinia reprezentantilor acestui ONG, Braila este un exemplu  de judet in care se fac asemenea lucruri. Mai mult, Human Catalyst a transmis o scrisoare deschisa catre Guvern si catre Comisiile pentru invatamant din Senat si Camera Deputatilor, carora le cere adoptarea urgenta a unor masuri prin care sa opreasca “Fenomenul Braila”, pe care il considera “un grav tip de excluziune practicat in scolile din Romania”.

In ceea ce-l priveste, Valeriu Partene spune ca “a ramas consternat” cand a vazut in presa centrala aceste informatii: “Nu am avut niciodata niciun semnal de la nimeni – ca sindicalist vorbesc -, adica sa-mi spuna cineva <<Uite, domnule, ma obliga cineva, X, sa nu fac cutare lucru>>. Ce stiu eu cu certitudine este ca la un examen national nu poate sa ajunga un copil cu situatie scolara neincheiata, un copil corigent si asa mai departe. Ori pe un copil care ar fi fost absolvent nu putea nimeni sa-l opreasca sa vina sa participe la examenul de Evaluare Nationala sau la Bacalaureat.

Aceasta gaselnita… eu nu stiu cine este ONG-ul asta care scoate asemenea lucruri… Eu deja am protestat la federatia noastra, pentru ca un astfel de element  nu poate fi scos pe piata in presa mare a tarii, aruncand niste lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt neverificate. Mie nimeni, niciodata nu mi-a reclamat o astfel de situatie la care noi, ca sindicat, sa fi putut sa luam atitudine – nici dascali, nici membri de sindicat, nici parinti”.

Cat priveste faptul ca nu ar obliga cineva vreun profesor sa impiedice elevii slabi sa participe la examen, ci ar fi o intelegere intre dascali, ca sa se mareasca procentul de promovabilitate la nivel de scoala, Partene a comentat: “Asa ceva ar fi impotriva legii, impotriva firii. Un copil pe care l-ai avut in scoala timp de 8 sau 12 ani, sa-l opresti sa-si ia zborul prin astfel de practici… eu vad acest lucru ca fiind impotriva legii”.