VARGA, DESPRE “FENOMENUL BRAILA”: NU CRED. E UN NOROI ARUNCAT ASUPRA INTREGII ACTIVITATI DIDACTICE DIN JUDET

Deputatul Vasile Varga (PNL) considera ca acuzatiile aduse recent de asociatia Human Catalyst si discutiile din presa nationala pe tema asa-numitului “Fenomen Braila” au aruncat o pata nemeritata pe obrazul invatamantului din judetul nostru. Varga a declarat astazi ca Braila are profesori si copii minunati si ca rezultatele foarte bune obtinute in ultimii ani la examenele nationale nu sunt rodul unor manevre incorecte – prin care elevii cu rezultate slabe ar fi impiedicati de profesori sa participe la examenele nationale, asa cum spune Human Catalyst -, ci rodul muncii dascalilor si a copiilor: “Nu cred in ce se spune despre <<Fenomenul Braila>>, pentru ca avem copii minunati. Poate ca exista o exceptie, dar aici trebuie facut un studiu. Profesorii sunt minunati – si nu sunt profesori numai la cele doua licee, ca tot timpul s-a vorbit <<Murgoci>> si <<Balcescu>>, nu, sunt copii si de la celelalte licee si dascali foarte multi de la celelalte licee”.

Varga a amintit ca el insusi, in mandatul trecut, a oferit burse unor copii olimpici si de asemenea, de faptul ca la momentul la care partidul sau a sustinut un liberal in echipa de la ISJ Braila, l-a desemnat pe Catalin Stanica, “un cadru didactic deosebit”.

Liberalul a mai spus ca in Braila sunt multi profesori foarte buni care au scos olimpici “pe banda rulanta” si in acest context, nu poti vorbi despre smecherii care s-ar fi facut, pentru a majora artificial procentul de promovabilitate la examenele nationale: “S-ar putea sa fie la o scoala sau trei sau patru, sa spui ca vor fi niste copii care nu vor promova sau care sunt mai slabi la invatatura si sa-i determine (sa nu participle la examen – n.r.) sau poate n-au vrut ei sa participe; dar nu poti sa vorbesti despre munca profesorilor din judetul Braila si rezultatele copiilor… E un noroi aruncat asupra intregii activitati didactice din municipiul si judetul Braila”.