VARGA: PRINTR-O MASURA ABUZIVA, PSD VREA SA PUNA MANA PE PENSIILE PRIVATE ALE UNUI NUMAR DE 7 MILIOANE DE ROMANI

Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) apreciaza ca planurile guvernantilor pentru Pilonul II de pensii reprezinta “unul dintre cele mai mari jafuri” pregatite la adresa salariatilor din Romania si a viitorilor pensionari. Varga a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca este vorba, de fapt, despre o nationalizare a Pilonului II de pensii, care are un caracter de pensie privata suplimentara.

Mai exact, liberalul a explicat ca in Romania exista astazi Pilonul I, care inseamna pensie de stat (o contributie de 25% din salariul brut), precum si Pilonul II (pensia privata suplimentara, de 3,75 % din salariul brut), in cadrul caruia banii merg in conturi individuale, administrate de fonduri private, acolo unde randamentul depaseste obligatoriu rata inflatiei. Banii care se acumuleaza pentru pensia privata suplimentara pot fi retrasi, la finalul stagiului de cotizare, fie printr-o singura plata, fie prin transe lunare.
Varga spune ca Guvernul PSD vrea sa desfiinteze Pilonul II, “sa puna mana pe banii oamenilor, din conturile personale, sa nationalizeze Pilonul II si sa-l comaseze cu Pilonul 1. Asta a fost prima varianta.
Ultima varianta a celor de la PSD este sa diminueze contributia de la Pilonul II si ulterior sa-l nationalizeze. Primul pas a fost deja facut, prin acea diminuare de la 5,1 la 3,75% din salariul brut, prin OUG 82/2017, o masura mascata de toate modificarile fiscale din 2017.

Fata de ceea ce se intampla acum, noi, liberalii, militam pentru o crestere a contributiei la 6 procente din cele 25%, cat plateste statul. PNL a depus un amendament la OUG 82/2017, care prevede aceasta crestere. Luam in calcul inclusiv initierea unui proces colectiv, in numele celor afectati de aceasta ordonanta, pentru a obtine suspendarea ordonantei, iar daca nu vom gasi castig de cauza in Romania, vom merge pana la instantele  europene”.
Deputatul PNL a  mai precizat: “Vom sesiza Curtea Constitutionala, pentru ca aceasta diminuare este neconstitutionala, afecteaza dreptul la proprietate si dreptul la pensie. Cert este ca vom demara o campanie de constientizare a celor care sunt direct afectati de aceasta masura abuziva a PSD, care doreste sa puna mana pe pensiile private a sapte milioane de romani.
Este inca un gest de sfidare pe care il face PSD la adresa oamenilor care inca mai muncesc in Romania”.