DANAILA: APA PLUVIALA PE CARE O PLATIM TRECE SI PRIN CONDUCTE CU INTERDICTIE DE A PRELUA O ASTFEL DE APA, PENTRU CARE NU SE POATE PERCEPE TAXA PE APA DE PLOAIE

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) sustine ca modul in care CUP Dunarea Braila calculeaza clientilor sai taxa pe apa de ploaie este discutabil din mai multe puncte de vedere, insa, mai nou, s-a mai descoperit un aspect interesant. Danaila a explicat ca este vorba despre faptul ca apa de ploaie colectata prin reteaua  de canalizare, ca sa ajunga la Statia de epurare, trece si prin conducte care fac parte din extinderea construita cu bani europeni, pe Programul Operational Sectorial, care este o portiune de retea ce este destinata strict apelor menajere. Cu alte cuvinte, prin acele conducte nu trebuie sa treaca apa pluviala si pentru aceasta parte a retelei de canalizare nu se poate percepe taxa  pe apa de ploaie.

Danaila considera firesc ca daca tot percepe taxa amintita, CUP sa o calculeze strict pentru conductele ce apartin vechii retele, nu si pentru partea noua, destinata exclusiv apei menajere: “Apa de ploaie a celor care platesc, de la reteaua veche, ulterior ajunge tot intr-o conducta facuta cu fonduri europene, care nu permite facturarea apei de ploaie. Parte din traseul apei de ploaie pe care noi o platim trece prin zone cu interdictie de a transporta apa de ploaie si pe care nu se pot factura astfel de servicii.

Deci CUP Dunarea ne factureaza 10 lei pentru tot traseul, 2 km, pana cand ajunge la Statia de epurare sau unde se duce. Din 2 km, pentru 1 km n-au voie sa taxeze. Este ilegal, conform contractului dintre CUP Dunarea si UE.

Este o situatie extrem de delicata, care ne duce pe noi in conjunctura posibila de a trebui sa restituim niste bani la UE; mai ales in situatia in care cei de la CUP Dunarea inteleg ca se pregatesc sa acceseze noi fonduri, inteleg ca se pregatesc sa mareasca pretul apei potabile – si atunci trebuie sa ne intrebam: aceste investitii au eficienta? Au fost facute corect? Se respecta din punct de vedere tehnic motivul pentru care au fost realizate?”.

Danaila sustine ca daca ar fi fost vorba despre o societate privata si s-ar fi intamplat atatea nereguli cate au fost descoperite la CUP Dunarea in ultimii ani, conducerea ar fi fost demisa de mult.

Liberalul este suprins de faptul ca sefii CUP Dunarea incearca acum sa modifice contractul cadru pe care il au cu clientii, ca sa poata gasi o varianta legala prin care sa-i puna la plata pentru apa pluviala si pe cei racordati la reteaua construita cu finantare de la UE, pe care acum nu-i pot taxa pentru asa ceva: “Cum poti sa spui ca incerci sa modifici contractul cadru, cand acesta este valabil pentru toata lumea, e un contract general? Toti au acelasi contract! In contractul celor care nu platesc astazi taxa pe apa de ploaie se spune ca ei trebuie sa o plateasca”.

Danaila a mai precizat ca liberalii vor solicita oficial CUP Dunarea sa le dea o lista cu strazile din municipiu unde exista retea de canalizare construita cu bani europeni si unde unii clienti ai companiei platesc taxa pe apa de ploaie, iar altii nu.