DRAGOMIR: PRIMARIA VA PLATI IN PLUS CATEVA ZECI DE MILIARDE DE LEI VECHI PE AN CATRE CUP, CAND VOM ELIMINA TAXA PE APA DE PLOAIE DIN FACTURILE CETATENILOR

Primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), nu este dispus sa comenteze declaratiile consilierului judetean Simona Draghincescu (PND), cu privire la faptul ca legea recent aprobata in Parlament, care permite eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor, ar fi neconstitutionala.

“Este un drept al oricarei persoane care are calitati sa sesizeze acest lucru; nu comentez”, a spus astazi Dragomir, in legatura cu opinia Simonei Draghincescu.

Pe de alta parte, insa, primarul este de parere ca noile prevederi legale “nu au adus ceea ce doreau brailenii”, pentru ca daca pana acum taxa pe apa de ploaie o plateau cetatenii din buzunarul propriu, acum o va plati administratia publica in locul lor, din banii contribuabililor – adica tot ai cetatenilor.

Cat despre faptul ca perceptia brailenilor este ca nu mai trebuie sa plateasca ei, din buzuarul propriu, taxa pe apa de ploaie – care in cazul unora dintre cetatenii care locuiesc la casa, nu era deloc neglijabila -, Dragomir a insistat ca si daca plateste Primaria sumele respective, indirect, tot  cetatenii platesc.

Mai mult, acesta a declarat ca in opinia sa, chiar apare un aspect care nu e corect: daca pana acum unii dintre brailenii care locuiesc la case plateau din buzunar sume mult mai mari decat cei care locuiesc la bloc, mai nou, daca va plati Primaria, din banul public, inseamna ca, indirect (prin taxele si impozitele pe care le achita)  toti cetatenii vor plati, in medie, aceeasi suma, indiferent ca stau la casa sau la bloc.

In orice caz, primarul a anuntat ca imediat ce va fi promulgata legea amintita, va initia un proiect de hotarare pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor si de preluare a acesteia de catre Primarie. Potrivit lui Dragomir, este vorba despre cateva zeci de miliarde de lei vechi pe an (contravaloarea taxei pe apa de ploaie platite de cetateni), care vor achitate de la bugetul local.

Intrebat daca se are in vedere o majorare a tarifului perceput de CUP pe partea de furnizare a apei potabile, in paralel cu eliminarea taxei pe apa de ploaie pentru cetateni, edilul sef a negat acest lucru.

Intrebat, pe de alta parte, daca este posibil sa se mareasca taxele si impozitele, astfel incat Primaria sa-si “scoata” altfel banii pe care ii va achita pentru taxa pe apa de ploaie in locul cetatenilor, edilul a spus ca nu a luat deocamdata in calcul aceasta varianta, “dar va trebui sa analizam cu totii daca se vor mari taxele si impozitele, pentru a acoperi plata acesta sau va trebui sa se taie de undeva”.