MARIANA NICOLESCO: MENTINEM LA CEL MAI INALT NIVEL CULTUL SI EXERCITIUL TRADITIILOR CARE AU FACUT GLORIA ARTEI CANTULUI

Soprana Mariana Nicolesco a primit astazi din partea directorului Muzeului Brailei „Carol I”, Ionel Candea, Diploma de Onoare si Medalia Jubiliara ce marcheaza cei 650 de ani de atestare documentara a Brailei. Momentul a avut loc in cadrul festivitatii care a marcat deschiderea editiei din acest an a Cursurilor de Maiestrie Artistica oferite de Mariana Nicolesco.

Cu aceasta ocazie, Mariana Nicolesco a declarat: „Inauguram in acest moment editia 2018 a Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, a caror semnificatie si importanta sunt exprimate de insasi prezenta aici a aproape 100 de tinere talente lirice dornice sa se ridice, fiecare, la nivelul cel mai inalt al propriilor mijloace artistice.

Arta sacra prin excelenta, dintotdeauna cantul a adus oamenilor o stare de bucurie, de inaltare spirituala si un sentiment de comuniune. Iar muzica de opera a unit teatrul cu arta cantului, intr-un demers de exaltare a ceea ce poate exprima, la cel mai inalt nivel, vocea umana.

Iata insa ca traim acum o perioada istorica mai putin fasta a spectacolului de opera, in care supremele valori ale acestei arte, vocea si cantul, de care vorbeam, sunt trecute pe un plan secundar, in favoarea scadentelor si scandaloaselor adesea, regii asa-zis “originale”. Iata de ce actiunea noastra, aici, are un potential salvator, mentinand la cel mai inalt nivel cultul si exercitiul traditiilor care au facut gloria artei noastre. Iata de ce are o semnificatie exceptionala pentru noi aprecierea superlativa pe care ne-o acorda in splendida sa carte <<Un alt cant al lui Marte. Cantul iubirii>>, marele muzicolog italian Paolo Isotta – carte pe care o gasim si in foaierul teatrului si in libraria alaturata.

Iata de ce voi, artistii lirici, care va daruiti eroic vocatiei voastre, aveti toata admiratia si tot sprijinul meu.

Prezenta de-a lungul anilor a peste 2700 de tinere talente din 50 de tari si 5 continente la manifestarile Darclee are, dincolo de dimensiunea artistica exceptionala, semnificatia recunoscuta de UNESCO de factor de pace in lume si suntem onorati si mandri sa ne bucuram de Inaltul Patronaj al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura.

Anul 2018 este anul celebrarii Centenarului Marii Uniri, al intregirii tarii noastre, moment de suprema implinire a visului dintotdeauna al romanilor. Si este ocazia celebrarii a 650 de ani de atestare documentara a Brailei, oras strabatut de Dunare, care e o cale imperiala a circulatiei valorilor dinspre lume spre noi si dinspre noi spre lume. Valori pe care le-am prezentat aici cu brio, an de an, asa cum vom face si acum, onorand geniala creatie a lui Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele vesnice.

Braila, dragi prieteni, e, intre altele, orasul in care s-a nascut legendara soprana Hariclea Darclee, careia ii dedicam marea noastra intrunire anuala in numele artei, al muzicii, al cantului, al vocii umane.

Bine ati venit, dragi artisti din tara noastra si din Republica Moldova, din Austria si din Polonia, din Armenia, din Turcia si din indepartata si tot mai apropiata China!”.