PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL MOBIL AL BRAILEI, IMBOGATIT CU DOUA NOI ARTEFACTE

Astazi, 20 iulie, la sediul Directiei Judetene pentru Cultura Braila a avut loc predarea-primirea catre Muzeul Brailei ”Carol I” a doua bunuri culturale mobile clasate in patrimoniului cultural national mobil: * un inel sigilar  (sec. XIV – XVI) clasat in categoria juridica ”TEZAUR”; * un topor/ciocan (eneolitic) clasat in categoria juridica ”FOND”.

“Legea nr. 182 / 2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil republicata dispune: <<Serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii va decide asupra institutiei careia i se vor transmite in administrare bunurile arheologice respective>>.

Procedura de clasare a celor doua bunuri culturale mobile a fost initiata si realizata de Directia Judeteana pentru Cultura Braila, iar bunurile mentionate au fost predate institutiei noastre de reprezentantii Serviciului de Investigatii Criminale – Biroul de Combatere a Infractiunilor contra Patrimoniului si Grupari Infractionale, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila.

Tinem sa multumim si pe aceasta cale, atat expertilor atestati de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale – dr. Silviu Ota si dr. Vasilica Cuculea Sandu, care ne-au sprijinit in realizarea prompta a expertizelor necesare clasarii, cat si Inspectoratului de Politie Judetean Braila care, prin serviciul sau de specialitate, a salvat doua bunuri de patrimoniu  a caror  valoare culturala deosebita a fost stabilita de Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor”, se arata intr-un document dat publicitatii de Directia Judeteana pentru Cultura.