CHIRIAC: DIRECTORUL CANDEA CONSIDERA CA MUZEUL ESTE AL DANSULUI. N-AM NIMIC CU ACADEMICIANUL CANDEA, AM CEVA CU MANAGERUL CANDEA

Consilierul judetean Vasile Cortez (PNL) l-a intrebat astazi pe presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), daca “a secretizat actul de control pe care CJ l-a facut la Muzeul <<Carol I>>” si daca acesta „are o perioada de 25 sau 30 de ani in care ramane secret”.

Cortez a vrut sa stie care sunt rezultatele acelui control si daca s-au confimat informatiile aparute in presa legate de presupuse nereguli privind un contract pentru servicii de curatenie: “S-a facut atat tam-tam cu 16 miliarde lei vechi curatenie, ati trimis acolo… s-a procedat ca DNA-ul, cu 5000 de pagini copii… Spuneti-ne si noua, domnule, care este situatia si s-o inchidem odata cu Muzeul!”.

“Totul a plecat de la faptul ca dvs ati spus ca acolo este o mafie. Ce-ati gasit sau ce se intampla?”, l-a intrebat si consilierul Ovidiu Nechita (PNL) pe Chiriac.

Presedintele CJ a raspuns ca auditul de la CJ a gasit un “prapad” la Muzeu, dar fiindca nu are incredere in concluzia subordonatilor sai,  a solicitat si Camerei de Conturi sa verifice Muzeul, iar rezultatele au fost cu totul altele: “In urma raportului auditului de la CJ ni s-a adus spre informare auditul Muzeului, unde acolo era prapad. Eu am mai declarat si in conferintele de presa si va spun inca o data foarte raspicat: daca se platesc polite intre anumite persoane cu functii sau fara functii dintr-un partid, e treaba dansilor.

Pentru a stabili foarte clar daca auditul CJ are dreptate, am rugat in momentul misiunii Curtii de Conturi pe anul 2017 la CJ, sa controleze si Muzeul. Curtea de Conturi a descoperit altceva: ca sunt pe procedura, ca banii au fost cheltuiti corect, dar n-au respectat intocmai anumite lucruri.

Domnul Candea (Ionel Candea, directorul Muzeului – n.r.) trebuie sa inteleaga: consider ca aceasta institutie subordonata a CJ trebuie sa ne dea noua, consilierilor, in primul rand, toate informatiile de care avem nevoie si pe care le cerem. Domnul Candea considera ca Muzeul este al dansului, nu este al nostru, al tuturor. El este doar manager si trebuie sa isi exercite functia in urma deciziilor pe care noi le luam”.

Presedintele CJ a mai spus ca Ionel Candea nu-i da nici lui raspunsuri la toate intrebarile pe care i le adreseaza, una dintre acestea referindu-se la cartile realizate la editura Muzeului, in valoare de circa 9 miliarde de lei vechi, care zac in depozite de ani de zile. Lui Chiriac i se pare exagerat ca dupa ce a editat pe bani publici atatea volume pe care nu le cumpara nimeni, Muzeul sa mai ceara anul asta inca 7 miliarde lei vechi, ca sa editeze alte carti care sa incarce depozitele institutiei.

Seful judetului mai spune ca nu se vor aloca acesti bani si ca dupa schimbarea Regulamentului de functionare al Muzeului, se va schimba si modul in care se decide ce carti se editeaza acolo: “Consiliul de Administratie va fi format din 5 sau 7 persoane, din care 3 (respectiv 4) vor fi consilieri. Si atunci vom putea, impreuna cu conducerea Muzeului – ca n-am nimic cu conducerea Muzeului, n-am nimic cu domnul academician Candea, am ceva cu domnul manager Candea, care trebuie sa respecte procedurile, astfel incat sa punem ordine si acolo… Toate manifestarile pe care si le doreste Muzeul vor fi discutate si apreciate fara niciun fel de problema, vor fi finantate, dar doar cu acordul CJ, nu doar cu acordul  catorva oameni din conducerea Muzeului”.