CHIRIAC SPERA CA PANA IN TOAMNA SA SE GASEASCA O SOLUTIE PENTRU MIILE DE PUBELE NOI CARE ZAC IN DEPOZITE DE 3 ANI

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, spera ca pana la toamna sa obtina acordul Ministerului Fondurilor Europene si al UE, pentru utilizarea pubelelor cumparate din fonduri europene in urma cu 3 ani, care zac in depozite si se degradeaza pe zi ce trece. Mai exact, este vorba despre cateva  mii de pubele achizitionate in cadrul POS Mediu, program accesat de CJ Braila, in vederea implementarii “Sistemului de management integrat al deseurilor in judet”.

Dat fiind ca implementarea proiectului amintit si desemnarea unui operator unic de salubritate a intarziat cu anii, pubelele care n-au fost folosite niciodata se strica in depozitele primariilor. Seful CJ crede ca ar fi de dorit ca acestea sa fie folosite intr-un fel, numai ca o astfel de decizie nu se poate lua fara acordul UE.

Pana una-alta, pubelele noi-noute au fost predate in custodie catre primariilor, urmand ca in momentul in care va fi desemnat operatorul unic, acesta sa le preia si sa le foloseasca.

La finele anului trecut, Chirac declara: “Eu zic ca cel putin 20% dintre pubele sunt perimate. Sunt sparte, afectate de inghet, dezghet si asa mai departe”.

Toate variatele pe care le ia in calcul conducerea CJ presupun ca pubelele respective sa fie predate cu titlu gratuit catre cetateni, care sa le foloseasca, iar cand se va stabili operatorul unic, acesta le ia inapoi: “Avem 3 propuneri si dupa 10 august voi merge din nou la Bucuresti, astfel incat sa avem o decizie comuna cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru a transmite la Bruxelles, sa avem acea hartie asumata si de Bruxelles, si de Ministerul Fondurilor Europene, ca sa putem da aceste pubele populatiei”.

Prima  propunere este ca primariile, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) ECO Dunarea si CJ sa predea actualilor operatori de salubritate pubelele, iar acestia sa le predea mai departe catre populatie, cu conditia ca operatorii sa micsoreze pretul la gunoi. Chiriac este insa de parere ca operatorii de salubritate nu vor accepta asa ceva.

„A doua solutie a fost sa predam aceste pubele, dar sa se mentina pretul gunoiului pe o perioada de timp, pana devine operational acest proiect, adica sa avem operator unic si toate statiile de sortare functionale. Va spun ca ultima este in lucru si undeva in primavara-vara anului viitor va fi functionala si vom da drumul si la caietele de sarcini si pentru operator unic, si pentru statiile de sortare.

A treia varianta este sa se mareasca pretul la gunoi, ceea ce nu suntem de acord.

O sa vedem ce hotarare vom lua si speram ca pana in toamna sa avem o solutie, astfel incat sa incepem efectiv procesul de predare-primire”, a mai spus seful judetului.