DANAILA: DRAGOMIR SI CHIRIAC AU OBLIGATIA MORALA SA-I SCUTEASCA PE CETATENI DE PLATA TAXEI PE APA DE PLOAIE, DUPA ABUZURILE FACUTE DE CUP DUNAREA

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, le solicita public primarului Marian Dragomir (PSD) si presedintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD), sa puna pe ordinea de zi a sedintelor CLM si CJ din aceasta luna cate un proiect de hotarare care sa vizeze eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor si asumarea sacinii de a achita sumele respective de la bugetul local. Danaila sustine ca acum, cand legea prevede in mod expres aceasta posibilitate, este de datoria celor doi social-democrati sa initieze cate un astfel de proiect, pentru a repara macar in acest fel abuzurile pe care le-a facut de ani de zile Compania de Utilitati Publice (CUP) Dunarea – care este condusa de PSD-isti – si faptul ca brailenii au fost inselati la calculul facturilor timp de ani de zile.

Liberalul a declarat astazi ca decizia poata fi luata chiar in aceasta luna si considera ca Dragomir si Chiriac au obligatia morala fata de cetateni sa vina cu astfel de proiecte de hotarare: “Este extrem de important ca acest lucru sa se produca cat mai repede, sa se stopeze abuzurile si sa se repare greselile pe care CUP, sub obladuirea PSD, le-a facut in ultimii ani. Si discutam de milioane de lei pe care CUP i-a incasat ilegal, inclusiv de la Primarie si de la CJ”.

Cat despre faptul ca  primarul sustine ca ar vrea sa aplice noua lege, dar n-are cum, fiindca bugetul nu poate acoperi sumele necesare pentru plata tuturor facilitatilor prevazute in actul normativ respectiv, Danaila a comentat ca o lege nu poate fi aplicata numai cand vrea primarul, iar cand acesta nu vrea, din diverse motive, sa nu fie aplicata: “Legea este imperativa, legea nu poti s-o aplici daca vrei sau daca nu vrei. Legea trebuie sa o aplici”.

Atentionat ca legea nu impune consiliilor locale sa ia decizia de a transfera obligatia de plata a taxei pe apa de ploaie de la cetateni, catre primarii, ci doar permite acest lucru, daca exista sumele necesare in bugetul local, Danaila a raspuns: “Legea spune asa: <<costurile generate de colectarea, transportul, epurarea si evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului. Prin exceptie de la prevederile aliniatul 23, autoritatile deliberative ale unitatilor administrative teritoriale  pot adopta hotarari pentru scutirea populatiei de la plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, in limita disponibilitatilor si a sumelor colectate pentru aceasta destinatie>>.

Eu ma intreb: era posibil ca bugetul CLM sa prevada niste sume pentru acoperirea acestor valori, atat timp cat nu era o lege data? Deci in baza legii, asa cum in baza fiecarei legi se fac rectificari bugetare, primarul, care este ordonatorul principal de credite, poate propune rectificare bugetara, asa cum  a propus rectificari bugetare luna trecuta, acum 2 luni si acum 3 luni”.