IONITA: DACA TAXA CLAW-BACK NU SE VA APLICA DIFERENTIAT, RISCAM SA DISPARA MEDICAMENTELE IEFTINE DIN FARMACII

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita sustine ca exista riscul ca medicamentele ieftine sa dispara din farmacii, ca urmare a introducerii taxei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, asa numita taxa claw-back, pe care producatorii de medicamente trebuie sa o plateasca. Medicamentele la care face referire liberala sunt in special cele cu preturi cuprinse sub 25 de lei, accesibile pacientilor de toate varstele si la care apelau in special pensionarii.

Dr. Ionita precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii ca taxa amintita are aceeasi valoare pentru toate medicamentele, iar producatorii s-au trezit ca in cazul medicamentelor ieftine, taxa este egala sau chiar mai mare decat pretul de productie. Urmarea a fost retragerea medicamentelor ieftine de pe rafturi si stoparea productiei.

Parlamentarul spune insa ca exista solutii, una dintre acestea fiind aplicarea diferentiata a taxei claw-back, pentru diferite tipuri de medicamente: ”I-am solicitat ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, sa imi spuna ce masuri a luat pentru ca medicamentele ieftine, de care beneficiaza in special pensionarii si bolnavii cronici, sa nu dispara de tot din farmacii si ce a facut pentru a proteja producatorii autohtoni de medicamente, acolo unde sunt mii de locuri de munca.

Din raspunsul primit am aflat ca s-a constituit o comisie care analizeaza acum posibilitatea plafonarii taxei claw-back si aplicarea ei diferentiata, pe grupe de medicamente. Sper ca aceasta comisie sa ia decizii rapide, pana sa dispara medicamentele ieftine de pe rafturi, iar pacientii sa nu mai aiba acces la tratament, din cauza preturilor mari.

PSD ne-a obisnuit sa promita multe si sa nu faca mai nimic din ce a promis”.