IORDACHE: ANGAJATI AI SPITALULUI JUDETEAN AU DEPUS PLANGERI LA POLITIE, PARCHET SI MINISTERUL SANATATII, LEGAT DE COMPARTIMENTELE DE RECUPERARE CARE EXISTA, DAR NU EXISTA

Consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) declara ca mai multi angajati ai Spitalului Judetean Braila au depus deja plangeri la Politie, Parchet si la Ministerul Sanatatii, in care reclama faptul ca sunt supusi la presiuni si amenintati ca sa accepte sa lucreze la un compartiment  de recuperare despre care conducerea spitalului le spune oficial ca nu exista.

Mai exact, spune Iordache, conducerea Spitalului Judetean Braila ar fi infiintat fictiv, in scripte, o serie de compartimente de recuperare, in cadrul unor sectii ale spitalului amintit, desi, de fapt, acestea nu exista la modul concret in spital, cu saloane alocate si angajati care sa aiba o fisa a postului specifica acelui compartiment. Aceasta manevra ar avea ca scop obtinerea unor sume mai mari de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Potrivit consilierului PND, angajatii respectivi nu au primit niciun document oficial prin care sa fie anuntati ca au fost mutati la compartimentul de recuperare, ci au fost anuntati doar verbal de seful de sectie si asistentul sef, iar cand au cerut o lamurire oficiala de la conducerea spitalului, au fost informati ca “departamentul de recuperare nu exista”, printr-o adresa semnata de managerul Delia Rasnoveanu.

Iordache a explicat: “In momentul in care angajatii au facut scandal si au spus <<Domnule, va rugam frumos sa clarificati chestia asta!>>, spitalul n-a facut decat sa nege lucrul asta, ceea ce mi se pare absolut penibil.

In organigrama spitalului, aprobata de Ministerul Sanatatii, nu exista aceste compartimente, ele au fost facute <<din vorbe>>.

O sa va citesc sesizarea angajatilor, cum a inceput povestea. Ce spune omul asta: <<Mentionez ca pe parcursul lunii iunie, mi s-a adus la cunostinta de catre asistentul sef si medicul sef de sectie faptul ca trebuie sa-mi extind activitatea si pe noul departament de recuperare>> – adresa e inregistrata la spital. <<Nu am fost instiintat de catre institutia dvs ca fac parte din personalul incadrat in acest departament, ci totul pare doar o presiune verbala. In data de 13 iunie, asistentul sef si medicul sef de sectie, intrand in camera de garda in jurul pranzului, prin vocea medicului sef de sectie au tinut sa mentioneze ca daca nu vreau sa lucrez in acest departament, pot sa plec, ca mai sunt si altii la poarta care asteapta pentru angajare. In acest moment, la camera de garda erau de fata si alte colege asistente>> – le nominalizeaza el. Dupa care zice: <<In data de 14 iunie, am fost chemat de catre asistentul sef de sectie in cabinetul sau, unde erau prezenti toti medicii din sectie, cu exceptia unuia, insa era prezenta doamna director de ingrijiri. Medicul sef de sectie a cautat sa ma umileasca in fata in fata tuturor si sa ma intimideze, ca daca nu accept sa lucrez, pot pleca acasa.

Fostul sef de sectie a solicitat ca la contractul de munca sa existe un act aditional, lucru aratat din partea doamnei director de ingrijiri ca ar fi fara putinta din partea institutiei. Mi s-a cerut din partea doamnei director de ingrijiri nota explicativa, insa nu mi s-a prezentat niciun act oficial emis de institutia dvs din care sa reiasa ceea ce ma intimida verbal seful de sectie”.

Dupa cum mentionam, la acest document trimis catre conducererea Spitalului Judetean, angajatii respectivi au primit un raspuns in care managerul Delia Rasnoveanu le spune ca „in structura Spitalului Judetean de Urgenta Braila aprobata de catre Ministerul Sanatatii, nu exista Departamentul de recuperare despre care faceti vorbire. (…) Nu am gasit dovezi in acest sens”.

Iordache a mai explicat ca fiecare angajat al spitalului trebuie sa semneze o fisa in care se precizeaza ce anume a facut, unde si-a desfasurat activitatea, iar in baza acestor documente care atesta munca pe care au desfasurat-o, isi iau salariul. In acest context, angajatii respectivi nu sunt dispusi sa semneze o foaie cu antetul unui compartiment despre care ei vad ca in realitate nu exista, mai ales ca acesti oameni figureaza oficial, potrivit contractului de munca, la o anumita sectie, nu la compartimentul sau departamentul de recuperare – deci trebui sa semneze fisele sectiei respective: “Omul s-a temut de urmatoarea chestie: a zis <<Mai, sunt la o chestie care nu exista, n-am acoperire de malpraxis, n-am de-aia, n-am de-aia. Nu pot, domnule, sa lucrez la o chestie, ca vrei tu!>>. Si exista si o discutie la Parchetul Braila, unde s-a depus o plangere ca au fost semnate niste fise ale postului in locul unora, de catre alti angajati ai spitalului”.