RASNOVEANU: EXISTA COMPARTIMENTE DE RECUPERARE, DAR NU EXISTA FIZIC, EXISTA SCRIPTIC. NU SUNT FICTIVE!

Managerul  Spitalului Judetean Braila, Delia Rasnovean (PSD), admite ca noile compartimente de recuperare infiintate in cadrul unor sectii ale unitatii amintite “exista, dar nu exista”, asa cum acuza consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND). Ea admite, de asemenea, ca acele compartimente au fost infiintate cu scopul de a obtine mai multi bani de la Casa de Asigurari de Sanatate, insa spre deosebire de consilierul PND, Rasnoveanu spune ca totul este perfect legal.

Mai concret, Catalin Iordache acuza faptul ca la Spitalul Judetean s-a decis infiintarea fictiva, “in scripte”, a unor compartimente de recuperare care, de fapt nu exista la modul concret in sectiile respective. Astfel, potrivit PND-istului, pacientii sunt tinuti in aceleasi saloane, sunt tratati de aceeasi angajati si li se ofera exact aceleasi servicii ca si inainte, dar in scripte, ei figureaza ca si cum ar fi internati si ar beneficia de serviciile “compartimentelor de recuperare”, iar pe acesta baza, spitalul solicita si obtine mai multi bani de la CJAS. In opinia consilierului judetean, aceste manevre sunt ilegale.

Rasnoveanu a declarat pentru MD Press ca la modul fizic, in sectiile respective nu exista “compartimente de recuperare” si ca pacinetii sunt mutati doar pe hartie, insa spune ca totul este legal: “In noua structura a spitalului, aprobata in luna aprilie, s-au infiintat 3 compartimente de recuperare pe specialitati, adica specialitatea Neurologie, specialitatea Cardiologie si specialitatea Ortopedie. Compartimentele de recuperare sunt compartimente in care pot fi internati pacienti care stau mai mult decat durata medie de spitalizare, au nevoie de tratament medical pe o perioada mai indelungata.

Cel mai bun exemplu este la Ortopedie, unde pacientul, dupa ce este operat si i se pun gips sau ce are nevoie, trebuie sa  stea cu saptamanile sau poate chiar cu lunile internat, pentru tratament. Compartimentul de recuperare preia acesti pacienti, in sensul ca se poate asigura tratamentul medical, se poate asigura  si o kinetoterapie, in functie de situatia fiecarui pacient in parte, dar nu inseamna ca sunt infiintate fizic. Deci asta trebuie sa se inteleaga: nu exista fizic doua saloane care sa fie <<recuperare>>. Sunt pacientii care practic raman internati in cadrul aceleiasi sectii, numai ca sunt internati pe sectorul de recuperare, in sensul ca pot sa  beneficieze de o durata mai lunga de spitalizare, cu aceleasi conditiii ca si pana atunci”.

Intrebata daca oficial, aceste compartimente de recuperare exista sau nu, Rasnoveanu ne-a spus: “Oficial exista compartimentele, dar cum sa va spun… nu exista fizic, exista scriptic, in sensul ca dintr-o sectie, am 5 paturi sa zic de recuperare, de care  beneficiaza pacientii respectivi. Nu e personal angajat special pentru aceste compartimente”.

Cat despre raspunsul oficial pe care l-a dat unui angajat care i-a cerut sa-i spuna daca exista sau nu departamentul de recuperare, la care i se cere mai nou sa lucreze, si in care ea a scris ca nu exista asa ceva, Rasnoveanu ne-a declarat ca a dat acel raspuns pentru ca nu exista un “departament de recuperare” in cadrul sectiei, ci exista un “compartiment de recuperare”.

Dr. Rasoveanu a dat exemplul Psihiatriei, “unde un pacient poate fi transferat de la un compartiment la altul cu foaia, el ramanand, de fapt, pe loc, pe patul lui, unde a fost internat”.

In plus, managerul Spitalului Judetean sustine ca nu este mutat niciun angajat la compartimentele de recuperare, ci ei raman in continuare angajatii sectiilor respective. “Nu  vorba de vreo impunere, de ceva… Daca infiintam 3 saloane in care spuneam <<acolo este recuperarea>>, am 5 asistenti, un doctor, etc, atunci era altceva. Dar practic nu exista acest compartiment, fizic delimitat in cadrul sectiei. A fost creat special ca sa favorizeze tratamentul pacientilor de lunga durata”.

Cat despre faptul ca in opinia lui Iordache, atat timp cat compartimentele exista in scripte, dar nu exista in realitate, inseamna ca sunt fictive,  Rasnoveanu a spus: “Nu sunt fictive. Si da, luam mai multi bani de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru aceste compartimente, pentru ca pentru un pacient internat in faza acuta,  CJAS imi deconteaza intre 1500 si 2000 lei, in functie de complexitatea cazului. Pentru pacientul care intra pe sectoarele de recuperare,  Casa imi deconteaza zile de spitalizare si atunci, daca pacientul sta mai mult de 7 zile, suma e mai mare”.