S-A PRELUNGIT PROGRAMUL DE LUCRU LA SERVICIUL PASAPOARTE

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor si a eficientiza activitatea in ceea ce priveste eliberarea documentelor de calatorie, s-a decis prelungirea programului de lucru la Serviciul Pasapoarte in Braila si in alte 29 de judete din tara. Mai exact, programul de lucru la Serviciul Pasapoarte Braila va fi de acum inainte 8:30 – 18:30, de luni pana vineri. Masura este valabila pana la 31 august 2018.

Pe de alta parte, amintim ca de la data intrarii in vigoare a noilor reglementari legislative referitoare la regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate (respectiv 20 iulie), a crescut valabilitatea pasaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani si au fost modificate conditiile in care poate fi eliberat pasaportul simplu temporar. Astfel, acest tip de pasaport se elibereaza intr-un termen ce nu poate depasi 3 zile lucratoare, doar in situatii obiective, in care, din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea pasaportului simplu electronic. In lipsa documentelor care justifica necesitatea si urgenta deplasarii in strainatate, pasaportul simplu temporar se elibereaza intr-un termen ce nu poate depasi 10 zile lucratoare. Pasaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni.

Cetatenii pot depune cererea pentru emiterea pasaportului la orice serviciu de pasapoarte din tara sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, indiferent de domiciliul acestora. In ceea ce priveste ridicarea pasaportului, cetatenii au posibilitatea de a-l solicita de la locatia de depunere a cererii sau de la orice serviciu de pasapoarte din tara sau misiune diplomatica ori oficiu consular al Romaniei din strainatate, indiferent daca cererea a fost depusa in tara sau strainatate. In acelasi timp, pasaportul poate fi expediat la domiciliul sau resedinta titularului din tara, prin intermediul Companiei Nationale Posta Romana, cu obligativitatea platii unei taxe de 9,52 lei/pasaport.

In scopul reducerii timpilor de asteptare la ghiseu, a fost implementat sistemul de avertizare prin SMS cu privire la iminenta expirare a pasaportului, prin care cetatenii sunt atentionati cu privire la acest aspect, cu una pana la trei luni inainte. De asemenea, a fost dezvoltata platforma de programare online www.epasapoarte.ro  , disponibila pentru toate serviciile de pasapoarte din tara, cu precizarea ca prin utilizarea acesteia, timpul de asteptare pentru depunerea unei cereri de eliberare a pasaportului este zero.