IONITA: MII DE COPIII BOLNAVI DE DIABET VOR BENEFICIA DE SISTEME DE MONITORIZARE CONTINUA A GLICEMIEI SI SISTEME DE POMPE DE INSULINA CU SENZORI DE MONITORIZARE

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita este multumita de faptul ca aproape 3600 de copii bolnavi de diabet vor beneficia de acum inainte de sisteme de monitorizare continua a glicemiei si sisteme de pompe de insulina cu senzori de monitorizare, precum si de materialele consumabile aferente acestora, prin intermediul Programului national de diabet zaharat, desfasurat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Dr. Ionita precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii ca masura a fost luata in urma unor presiuni facute de parinti, dar si de alti factori sociali si politici interesati de soarta copiilor bolnavi de diabet.

Deputatul liberal aminteste ca personal, a facut inca din 2017 demersuri pe langa Ministerul Sanatatii, pentru ca micii bolnavi sa beneficieze de tratament si sisteme de monitorizare care sa le dea dreptul la o viata normala. Dr. Ionita explica, in acest context, ca statul trebuie sa inteleaga ca este mult mai ieftina preventia, decat tratarea complicatiilor: ”Diabetul insulino-dependent apare din ce in ce mai des si din ce in ce mai devreme in Romania, unde sunt diagnosticati cu diabet bebelusi de numai cateva luni, iar odata cu acest diagnostic se schimba intregul univers al pacientului si al familiei sale. Fiecare zi, fiecare ora devin o lupta pentru a pune in acord glicemiile cu alimentatia si cu insulina pe care pacientul este obligat sa si-o injecteze. Este o lupta pe care o vor purta toata viata, pentru ca diabetul de tip I nu se vindeca si putem vorbi despre o adevarata drama a copiilor insulino-dependenti, care trebuie sa suporte zilnic mai multe intepaturi. Este o boala care nu se vede si care, netratata corespunzator, avanseaza rapid si genereaza complicatii care duc la orbire, insuficienta renala sau amputarea membrelor superioare sau inferioare. De aceea am militat pentru ca acesti copii sa fie ajutati de stat, prin intermediul sistemului asigurarilor de sanatate”.

Antoneta Ionita a mai precizat ca bolnavii de diabet de tip I au nevoie de ace, de testere pentru diabet si de diferite tipuri de insulina, pentru a lupta cu boala si a solicitat ca micii pacienti sa primeasca gratuit senzori de testare a glicemiei si consumabile, in conditiile in care acestea nu sunt, ca pret, la indemana oricarei familii: „Demersurile amintite, la care s-au alaturat si alti colegi de parlament, au fost in final auzite de Ministerul Sanatatii, iar aplicarea programului va da copiilor bolnavi o sansa la normalitate”.