IONITA: PRIMARIA BRAILA N-A ALOCAT NICIUN LEU SCOLILOR, PENTRU IGIENIZARI SI REPARATII INAINTE DE INCEPEREA NOULUI AN SCOLAR

Consilierul municipal Sorin Ionita (PNL) acuza Primaria Braila  ca n-ar fi alocat niciun leu in aceasta vara institutiilor de invatamant locale, pentru realizarea lucrarilor de igienizare si reparatii legate de pregatirea noului an scolar. El sustine ca a discutat cu mai multi directori de scoli care i-au spus ca nici n-au indraznit sa ceara fonduri in acest scop, fiindca semnalele care au venit dinspre Municipalitate au fost ca fiecare scoala ar trebui sa se descurce cu banii din costul standard per elev: “Am luat legatura cu diversi oameni care lucreaza in sistemul de invatamant si i-am intrebat daca pe parcursul vacantei de vara au avut un sprijin din partea  autoritatii locale, a Primariei, in ceea ce priveste igienizarea, ca si masura de preventie – igienizarea scolilor, claselor, toaletelor si asa mai departe.

Majoritatea directorilor mi-au spus ca n-au indraznit – acesta este termenul, n-au <<indrazit>> – sa faca niciodata o astfel de solicitare catre Primarie, pentru ca de pe la contabilitate li s-a spus ca dumnealor pot face astfel de servicii, de lucrari, tragandu-si banii din costul mediu per elev. Normal ca eu mi-am pus intrebarea: <<Bine, dar costul ala mediu per elev e o suma care teoretic, n-ar prevede la mod expres o astfel de lucrare, de o asemenea anvergura. Acei bani sunt pentru lucrari ocazionale, dar nu pentru lucrari care ar trebui sa fie si sunt ciclice>>.

Bani nu sunt la Braila pentru asa ceva. Si curiozitatea mea a mers mai departe si am zis: <<Bine, de acord, asta este politica locala – nu sunt bani la Braila, dar ia sa vedem, la Galati sunt bani?>>. Culmea, la Galati sunt bani! La Galati au fost alocate pentru igienizari si reparatii, vara asta, 650.000 lei. La Piatra Neamt, un oras care este mult mai mic decat Braila, s-au alocat 300.000 lei. Si daca vreti sa va surprind,  va spun ca la Brasov, Primaria a alocat 3,6 milioane lei pentru reparatii de vara in scoli. Iar la inceputul lunii iulie banii erau deja virati catre unitatile de invatamant.

Ce ne spune Directia de Sanatate Publica Braila? Datele dumnealor spun ca peste 41% dintre scolile si gradinitele din judet nu au autorizatie sanitara de functionare. Unde suntem?! In ce an suntem?!”.