IONITA: S-A SEMNAT CONTRACTUL DE CONSTRUIRE A PODULUI PESTE DUNARE, DAR LA ACEASTA ORA NU EXISTA FINANTARE PENTRU PROIECTUL RESPECTIV

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) califica drept “dezinformare” faptul ca autoritatile centrale, dar si cele locale, s-au laudat cu faptul ca s-a semnat contractul pentru realizarea podului peste Dunare intre Braila si Tulcea, precum si cu faptul ca lucrarile propriu-zise vor incepe in cateva luni, dar n-au spus ca deocamdata nu exista banii necesari pentru acest proiect. Mai exact, Ionita se refera la faptul ca zilele trecute, europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat ca la Comisia Europeana nu se afla depusa niciun fel de documentatie prin care sa se solicite finantarea investitiei respective.

In acest context, in care la ora actuala nu exista aprobata o finantare europeana pentru proiectul amintit – a carui valoare  se ridica la 500 de milioane de euro -, parlamentul liberal se intreaba cu ce bani se va construi podul: “Era ultima zi de mandat a premierului Mihai Tudose si o informatie a facut redactiile de stiri din Braila si Galati sa freamate: s-a semnat contractul pentru construirea podului peste Dunare. Dupa ani de asteptare, dupa campanii electorale purtate in jurul acestui obiectiv investitional major pentru Braila, podul incepea sa capete contur.

Intre timp, s-a anuntat firma castigatoare, s-a vorbit despre exproprieri… mai, mai ca ma si vedeam traversand fluviul fara sa mai apelez la invechitul bac. <<Podul lui Tudose>>, a carui valoare se ridica la 500 de milioane de euro, a aprins imaginatia celor care asteptau de atata amar de vreme cresterea economica a zonei, pornind de la o investitie serioasa in infrastructura.

Realitatea cruda a fost dezvaluita de europarlamentarul PSD Corina Cretu, cea care a transmis ca la Comisia Europeana nu se afla nicio documentatie referitoare la aceasta investitie. <<Fac apel la Ministerul Transporturilor sa pregateasca proiecte mature, Sibiu – Pitesti, Pitesti – Constanta, podul de la Braila. Avem bani din Programul Operational de Infrastructura Mare, sunt surprinsa ca toti primarii imi spun ca nu sunt bani, dar la CE ultimul proiect sub analiza este metroul Gara de Nord – Otopeni>>, a spus europarlamentarul social-democrat.

Adica, am semnat contractul de construire a podului, dar nu am depus nicio hartie la Comisia Europeana pentru a obtine finantarea. Si atunci, cu ce bani sa construim? Nu era mai firesc sa obtinem contractul de finantare cu bani europeni si dupa aceea sa ne laudam? Nu ar fi trebuit ca inainte de a ni se prezenta firma ce a castigat licitatia, sa ni se fi spus ca inca nu avem banii europeni necesari pentru demararea investitiei? Nu ar trebui ca in urma acestei dezvaluiri, cineva sa fie tras la raspundere pentru dezinformare si incompetenta?

<<Podul lui Tudose>> este, de fapt, in aceeasi faza ca acum cativa ani: cea a promisiunilor. Brailenii si galatenii mai au de asteptat pana cand vor putea traversa Dunarea pe la Braila, utilizand ceea ce ar putea fi cea mai mare investitie zonala de dupa revolutie. Si asta pentru ca social-democratii au intrat intr-un joc fara reguli si fara logica: un fost premier promite podul, ministrul de finante acuza politicienii locali de blocarea investitiei, Comisia Europeana ne intreaba unde este proiectul despre care vorbim!

Un singur lucru este cert: la aceasta ora nu exista finantare pentru podul de la Braila! Si orice ni s-a spus referitor la acest subiect a fost doar o alta minciuna cu miros de trei trandafiri”.