TABARAC: DACA PSD-ISTII NU AU O EXPLICATIE PERTINENTA, INSEAMNA CA E O COMANDA POLITICA SA NU APROBE ELIMINAREA TAXEI PE APA DE PLOAIE

Consilierul municipal Adrian Tabarac (PNL) declara ca ajutoarele sociale incluse in Legea 241/2006, a serviciului de alimentare cu apa si canalizare, nu au legatura cu liberalii, initiativa deputatului brailean Vasile Varga (PNL) referindu-se strict la posibilitatea ca autoritatile locale sa scuteasca populatia de la plata taxei pentru apa pluviala, suma respectiva urmand sa fie achitata de la bugetul local.

Tabarac considera ca introducerea in actul normative a acestor noi ajutoare sociale de catre social-democrati nu este un motiv ca primarul Marian Dragomir si colegii sai PSD-isti sa refuze sa sustina eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor, pe motiv ca nu sunt bani pentru plata acestor sume suplimentare: “Noi si domnul Varga (Vasile Varga, deputat PNL Braila, initiatorul proiectului de modificare a legii amintite – n.r.) am initiat modificarea acestui articol ce tine de taxa pe apa de ploaie. La Senat a trecut intr-o forma; cand a ajuns la Camera Deputatilor, acolo s-a intervenit si cu alte amendamente, aceste subventii de care spuneti. Nu au fost propuse de noi, liberalii; ele au trecut in lege, in forma pe care o stim cu totii. Eu vreau sa va spun, citind aceasta modificare, ca acele ajutoare sunt imperative acolo: daca omul solicita, trebuie sa i se acorde. Ce-i drept, la taxa pe apa de ploaie se lasa la latitudinea Consiliului Local”.

Tabarac spune ca liberalii considera in continuare ca cetatenii trebuie scutiti de plata taxei pe apa de ploaie si ca atare, consilierii PNL vor insista pe aceasta tema, iar daca PSD-stii vor refuza si acum sa aprobe un astfel de proiect, ei sunt obligati sa vina si cu niste explicatii, fiindca acum nu mai pot spune ca este ilegala o astfel de decizie. In opinia liberalului, daca nu exista un motiv intemeiat, singura varianta ar fi ca este vorba de o comanda politica  si ca PSD-istii refuza sa sustina eliminarea taxei pe apa de ploaie fiindca este o initiativa a PNL.

Cat priveste faptul ca bugetul local nu ar putea suporta atat contravaloarea taxei pe apa de ploaie calculata pentru cetateni, cat si ajutoarele sociale prevazute in noua legislatie, consilierul PNL spune ca exista o solutie: “Se poate micsora tariful apei de ploaie, tocmai pentru faptul ca si Compania de Utilitate Publica Dunarea este foarte profitabila si nu se va simti aceasta scadere de tarif”.

Amintim ca desi initial, primarul Marian Dragomir a declarat ca sustine eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor si preluarea ei la bugetul local, ulterior, dupa aprobarea noilor prevederi legale, cand a constatat ca este vorba si despre acordarea unor ajutoare sociale, edilul a declarat ca bugetul pe anul in curs nu poate suporta toate aceste sume suplimentare. El a mai spus ca se va analiza posibilitatea ca in cel mai bun caz, de anul viitor sa se puna in aplicare noile prevederi ale legii.