VARGA: DACA PANA LA FINELE ANULUI GUVERNUL NU ALOCA FONDURI PRIMARIILOR PENTRU ACOPERIREA CHELTUIELILOR CU PESTA PORCINA, PROPUN SA DAM ACESTI BANI DIN BUGETUL CJ

Consilierul Vasile Varga (PNL), a propus in cea mai recenta sedinta CJ Braila ca in cazul in care Guvernul nu va aloca pana la finele anului sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor facute de primarii cu masurile de combatere a pestei porcine, acestea sa fie suportate din bugetul judetului.

Conducerea CJ a solicitat deja primariilor o situatie cu numarul de animale depistate cu pesta porcina, numarul de animale eutanasiate, numarul de gospodarii afectate, precum si sumele cheltuite de autoritatile locale cu masurile de combatere a bolii amintite, promitandu-le ca aceste sume vor fi acoperite de la bugetul judetean. Ulterior, presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD),s-a gandit ca ar fi mai corect ca Guvernul sa aloce fondurile respective, asa ca a solicitat in scris bani pentru ajutarea primariilor.

Chiriac a declarat in cea mai recenta sedinta CJ ca “spera ca Guvernul sa se implice si sa aloce banii intr-o luna – doua” si a precizat ca saptamana viitoare va merge personal la Bucuresti si una din probleme pe care le va discuta va fi cea legata de pesta porcina, “ca sa stim care este situatia”.

Consilierii liberalii au insa dubii ca primariile vor fi primi acei bani de la bugetul national si ca atare, Varga a venit cu o propunere: ”Dumneavoastra ati spus ca mergeti la Bucuresti si veti avea o sedinta saptamana care vine si veti solicita ca aceasta suma de bani sa ajunga mai repede in bugetul Consiliului Judetean.

Noi propunem alt amendament: in situatia in care Guvernul nu va aloca suma de bani, sa hotaram sa o dam din bugetul nostru, al Consiliului Judetean”.

Liberalul a avertizat pentru ca pericolul pestei porcine nu a trecut si deci, trebuie luate in continuare masuri preventive, iar fara bani, primariile nu pot face mare lucru.

”La nivelul judetului, din cate stiu, sunt doar doua filtre: unul la intrare in Cazasu si unul catre Galati. Doua filtre! Doua carpete cu <<rapirea din Serai>>, stropite cu putina apa.

Omul este principalul vector al acestei boli. Omul imprastie virusul peste tot si ar trebui ca Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si primariile sa intreprinda mai multe masuri”, a mai spus consilierul judetean PNL.

Presedintele CJ a declarat ca nu poate fi trecut intr-un proiect de hotarare un astfel de amendament si a cerut ca alesii sa aiba rabdare, pentru a vedea cum evolueaza lucrurile in privinta alocarii sumelor de la nivel guvernamental. Chiriac a dat asigurari ca daca nu vor veni fondurile de la centru, se va relua discutia in CJ Braila si se vor gasi atunci masurile cele mai potrivite.

Amintim ca Vasile Varga detine o ferma care a fost afectata de virusul pestei porcine, motiv pentru care toate animalele au fost eutanasiate.