AJOFM BRAILA AVERTIZEAZA: REFUZUL UNUI LOC DE MUNCA DUCE LA PIERDEREA VENITULUI MINIM GARANTAT!

Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila informeaza pe cei interesati ca in contextul modificarii legislatiei in domeniu, persoanele apte de munca beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social, daca refuza un loc de munca sau participarea la serviciile ce vizeaza stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala.

Mai exact, in data de 22 octombrie 2018 a intrat in vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, iar potrivit noilor prevederi, „refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage incetarea dreptului la ajutorul social. In aceasta situatie, familia sau persoana singura poate solicita un nou drept dupa o perioada de 12 luni de la data deciziei de incetare a dreptului la ajutorul social.

Legea nr. 416/2001 prevede ca persoanele apte de munca ce nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati, se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai daca fac dovada faptului ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrare in munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii.

Prin <<persoana apta de munca>>, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se intelege persoana care indeplineste urmatoarele conditii: are varsta cuprinsa intre 16 ani si varsta standard de pensionare; nu urmeaza o forma de invatamant cursuri de zi prevazuta de lege; are starea de sanatate si capacitatea fizica si psihica corespunzatoare, care o fac apta pentru prestarea unei munci”.