DANAILA: DRAGOMIR AR TREBUI SA STIE CA VIITORUL OPERATOR UNIC NU POATE DA FALIMENT DECAT DACA MUNICIPALITATEA NU-I VA PLATI SERVICIILE PRESTATE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, califica drept “halucinante” declaratiile primarului Marian Dragomir (PSD),  in legatura cu masurile de siguranta pe care si le ia Municipalitatea, in caz ca viitorul operator unic de salubritate (care inca nu se stie cand va fi desemnat) o sa dea faliment. Mai exact, liberalul face referire la faptul ca Dragomir a declarat ca stie ca in unele judete ale tarii in care deja s-a implementat varianta de operator unic de salubritate (adica un singur operator care sa se ocupe de salubritate in toate localitatile unui judet), dupa cateva luni de activitate, firmele respective au dat faliment, fiindca multi cetateni nu plateau contravaloarea serviciilor respective. Edilul sef a explicat ca tocmai de aceea, Municipalitatea a decis sa investeasca in firma proprie, Eco SA, fiindca in cazul in care operatorul unic care va fi desemnat la nivelul judetului Braila nu va mai onora contractul, sa existe o varianta de rezerva: Eco SA sa asigure serviciile de salubritate pana la stabilirea prin licitatie a unui nou operator unic.

Danaila a declarat astazi ca in primul rand, Eco SA, de una singura, nu ar putea sa faca fata in a asigura serviciile de salubritate in intreg judetul, in conditiile in care la ora actuala sunt trei firme care se ocupa numai de municipiu, si nu se descurca prea bine: “Am vazut niste declaratii ale primarului care mi se par halucinante. Primarul a spus ca la Eco noi am bagat bani doar ca sa avem o siguranta, in cazul in care operatorul unic – inca neselectat – va da faliment. Deci in cazul in care operatorul unic neselectat va da faliment, noi trebuie sa avem o firma care sa poata prelua salubrizarea orasului.

Dar intrebarea mea este: Eco, aceasta societate, va putea vreodata sa asigure salubritatea la nivelul intregului municipiu Braila sau la nivelul intregului judet Braila, fiindca va fi un operator unic pe judet? Si raspunsul este ca nu. Domnul primar pesemne nu a citit nici caietul de sarcini, nici regulamentul pentru salubritate si nici viitorul contract cu operatorul unic. Viitorul contract cu operatorul unic este public. In acel contract, operatorul are niste obligatii: pana cand tu il faci pe acel operator sa functioneze la capacitate maxima in tot municipiul si judetul, sunt niste etape. Ala trebuie sa dovedeasca faptul ca poate sa faca lucrul asta, trebuie sa vina cu investitii, trebuie sa vina cu o dotare, pentru ca tu nu ii predai serviciile decat pe bucati, pe masura ce vezi ca are capacitatea sa faca lucrul asta. Deci s-au gandit altii, de la UE, ca ar trebui sa se faca pe bucati, ca sa nu ajungem in situatia asta…”.

Liderul liberal considera insa ca si mai ciudata este declaratia primarului legata de posibilul faliment al viitorului operator unic, din cauza ca unii cetateni nu au platit taxa aferenta. Presedintele PNL a explicat ca operatorul unic nu va avea contract cu cetatenii, ci direct cu primariile, asa cum se intampla si acum in municipiu: “Cred ca domnul primar ar trebui sa stie ca operatorul unic nu incaseaza banii de la cetateni, asa cum nu incaseaza nici actualii operatori banii de la cetateni. Ca doar el ne-a spus, cand ne-am certat legat de ceea ce face cu banii din taxa de salubritate, ca banii ii iau de la Primarie. Deci daca domnul primar ia in calcul de-acum ca pe acest operator unic – pe care CJ inca nu l-a desemnat castigator – sa il falimenteze, neplatindu-i taxa pentru salubritate, inteleg de ce investeste in Eco. Asta este singurul motiv ca acel operator sa dea faliment: domnul primar Dragomir, ca ordonator principal de credite al Primariei municipiului Braila, sa nu-i achite contravaloarea serviciilor prestate”.