DEPUTATUL IONITA CERE MINISTRULUI DE INTERNE SA SE ASIGURE PAZA UNITATILOR DE PRIMIRE URGENTE DIN SPITALE CU JANDARMI, FIINDCA FIRMELE DE PAZA NU FAC FATA

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) este ingrijorata de faptul ca in toata tara se semnaleaza situatii in care personalul medical este agresat de diverse persoane, in spitale. Incidente petrecute recent in UPU din mai multe locuri din tara, cand personalul medical a fost agresat de rude sau prieteni ai pacientilor, a determinat-o pe liberala sa propuna ministrului de Interne ca Jandarmeria Romana, prin structurile  sale specializate, sa asigure paza medicilor, asistentilor, infirmierilor si brancardierilor din spitale.

Medicul Antoneta Ionita, care a condus timp de 14 ani Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Braila si stie ce se intampla in spitale, din acest punct de vedere, considera ca este  absolut necesar sa se asigure protectia personalului medical.

”Sunt multe situatiile in care cei care isi desfasoara activitatea in UPU sunt agresati verbal si fizic, ceea ce reprezinta o problema actuala, reala si complexa. O unitate de primiri urgente este un loc in care ajung tot felul de pacienti, iar unii nu pot intelege ca timpii de asteptare sunt cei care sunt, sau ca un caz este mai grav decat altul, asa ca au tendinta de a deveni violenti. Situatia are un impact negativ pentru  toata lumea: pentru medici si asistenti, pentru restul pacientilor, dar, de ce sa nu recunoastem, si asupra calitatii actului medical. In astfel de situatii de stress si presiune, exista riscul ca personalul medical sa nu ia cele mai bune decizii pentru cei care  necesita ingrijire. Sa nu uitam ca unitatile de primire urgente gestioneaza crize care inseamna diferenta dintre viata si moarte, iar un climat de liniste poate insemna un caz rezolvat favorabil”, explica deputatul Antoneta Ionita intr-un comunicat de presa.

Ea sustine ca efectele expunerii la agresiune pot fi imediate, dar si pe termen lung si acest gen de violente pot avea consecinte psihologice grave asupra personalului medical.

Parlamentarul brailean mai spune ca sistemul de paza existent in spitalele din Romania este asigurat in general de firme de paza private, care de multe ori s-au dovedit a fi ineficiente, fiind nevoie sa se apeleze la Politie si Jandarmerie, pentru rezolvarea problemelor aparute. Este si motivul pentru care deputatul PNL considera mult mai eficient ca Ministerul de Interne sa asigure gratuit paza UPU din toata tara, prin intermediul jandarmilor.