PONTA, DESPRE PODUL PESTE DUNARE: NU INTELEG CUM POTI DA DRUMUL LA O LUCRARE, FARA SA PREZINTI INTAI PROIECTUL CELUI CARE IL FINANTEAZA. EU STIU CA SE PUN BOII INTAI, APOI CARUTA

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a participat aseara, la Braila, la o conferinta de presa in cadrul careia a facut mai multe comentarii pe tema podului peste Dunare. Ponta a amintit declaratiile comisarul european Corina Cretu, care a criticat public faptul ca Romania intarzie cu depunerea la Burxelles a unor proiecte importante – intre care a nominalizat podul peste Dunare de la Braila – si risca, astfel, sa rateze obtinerea unor finantari.

Liderul Pro Romania considera ca nu este firesc sa incepi constructia unui astfel de obiectiv inainte de a depune proiectul respectiv si a te asigura ca obtii finantarea: “Am reusit sa punem in Acordul de parteneriat cu Uniunea Europeana 2014-2020, prin acel ITI (Investitii Teritoriale Integrate – n.r.) pentru Delta Dunarii, finantarea nu doar a podului – pe care si-l doreste toata lumea de zeci de ani -, dar si a lucrarilor de infrastructura aferente. Dupa cum stiti, domnul Tudose (Mihai Tudose, fost premier – n.r), in ultima zi de mandat, a semnat contractul. Asta era in ianuarie – si totusi nu se intampla lucrurile.

Am verificat la Bruxelles: avem o situatie… eu am verificat-o de mai multe ori, ca sa fiu sigur ca e adevarata, ca nu puteam sa cred, dar pana azi (ieri – n.r.), cand sunt la Braila, la Bruxelles nu a venit niciun proiect pentru finantare. Nu exista o aplicatie pentru finantarea acestui pod. Asta inseamna ca daca nu se misca mai repede, si daca nu se misca bine si daca se apuca de lucrari, aveti doua variante, proaste amandoua: ori sa se opreasca lucrarile la un moment dat si sa ramaneti cu un inceput de pod Dumnezeu stie cati ani, ori sa se continue, sa-l finalizeze si sa dam 500 de milioane de euro din banii de buget – adica din ceea ce ar trebui sa folosim pentru sanatate, educatie si altceva -, in loc sa-i luam nerambursabili de la Comisia Europeana (sigur, cu parte de cofinantare).

Doamna comisar Cretu a transmis pe cai neoficiale, a incercat sa convinga oamenii de acolo; nu prea are cu cine sa vorbeasca la Guvern. A spus si public si poate nu intelegeati nemultumirea legata de pod; a zis: <<Domnule, am bani. Veniti cu proiectul, ca sa pot sa va dau banii!>>. E incredibil ca la 3 ani dupa ce am lansat tot si dupa ce s-au aprobat de principiu finantarile, inca nu exista proiectul. O sa facem, ca deputati, o interpelare pentru ministrul Transporturilor, sa trimita la Bruxelles cat mai repede proiectul, pentru ca sa obtinem banii”.

Victor Ponta a mai comentat pe aceasta tema: “Nu inteleg cum poti da drumul la o lucrare, fara sa prezinti intai proiectul celui care finanteaza. Eu asa stiu, ca se pun boii intai, apoi caruta”.

Amintim ca fostul premier Mihai Tudose a declarat recent ca proiectul poate podului fi depus la Bruxelles pana in momentul finalizarii lucrarilor de constructie a obiectivului amintit si ca atare, autoritatile romane au suficient timp ca sa faca acest demers.