CHIRIAC: INTR-ADEVAR, IN SPITALUL JUDETEAN NU SUNT MEDICAMENTE. NU MAI SUNT BANI, ASA CA SE CUMPARA MEDICAMENTELE ABSOLUT NECESARE; CELE BANALE SI LE POATE CUMPARA PACIENTUL DE LA FARMACIE

“Intr-adevar, in Spitalul Judetean nu sunt medicamente” – este declaratia facuta astazi de presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, care recunoaste un adevar pe care managerul unitatii amintite, dr. Delia Rasnoveanu, il neaga de luni de zile, in ciuda nenumaratelor semnale venite dinspre pacienti.

Chirac a explicat astazi si de ce nu sunt unele medicamente: pentru ca spitalul nu mai are bani, fiindca dupa cele mai recente majorari salariale, 80% din bugetul Spitalului Judetean se duce pe salarii, iar restul de 20% nu ajunge pentru a cumpara toate medicamentele si materialele sanitare necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii.

Seful judetului a precizat ca s-a discutat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate despre posibila decontare a unor servicii deja prestate de unitatea medicala in 2018 – servicii suplimentare, care nu au fost incluse in contractul cu CJAS -, suma respectiva fiind de 2,9 milioane lei, iar atunci cand acesti bani vor fi primiti, vor fi folositi pentru aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare.

Chiriac a precizat ca in viziunea sa, nu este corect sa se puna intreaga responsabilitate pentru problemele spitalului pe umerii managerului, ci trebuie ca toate persoanele care detin o functie – plecand de la medicii sefi de sectie -, sa-si asume cate o parte din responsabilitate, “fiecare pe bucatica lui”.

Presedintele CJ a explicat ca in contextul acestei crize financiare, conducerea spitalului a considerat ca este de preferat sa cumpere medicamentele care sunt absolut necesare, in ideea ca acelea „banale” si le pot cumpara pacientii de la orice farmacie.

La remarca noastra, cu privire la faptul ca potrivit unor surse, nici anticoagulantele absolut necesare dupa operatie nu au existat in spital, iar rudele pacientilor au fost trimise sa le cumpere de la farmacie, Chirac ne-a declarat ca nu este adevarat, dovada sa fiind documentele care i-au fost puse la dispozitie de conducerea spitalului: “Domnule, ori e de vina medicul, ori are medicul o intelegere cu farmacia. Eu va spun ca au fost anticoagulante!”.

Intrebat daca nu crede ca ar trebui sa se lamureasca aceste neconcordante intre ceea ce arata documentele spitalului si ceea ce se intampla in practica – adica faptul ca pacientilor li se cere sa-si cumpere singuri unele medicamente, pentru ca nu exista in spital -, seful judetului a spus: “Dar de ce nu intrebati dvs medicul de ce il trimite la farmacie? O sa facem o sedinta cu sefii de sectie, pentru ca colegii lor daca trimit pacientul sau apartinatorul la farmacie sa ia medicamentul si el exista in spital, este vina medicului si el trebuie sa-si asume. Toate aceste acuzatii sa vina intai la medicul sef de sectie. Daca nu se rezolva la el si nu gestioneaza el problema – nu poate, nu stie sau nu vrea -, atunci sa renunte la functia de sef de sectie si o rezolva partea de conducere a spitalului!

Spitalul nu poate fi condus de o singura persoana. Este o unitate foarte mare si trebuie o conducere piramidala si asumata de fiecare persoana care are in subordine niste oameni – si aici ma refer la asistentele sefe, la medicii sefi de sectie, la directorul de ingrijiri, la directorul medical si pana la manager. Eu va spun foarte sincer: managerul este sau nu este; un spital ar putea functiona foarte bine daca aceasta componenta a sefilor de sectie, a asistentelor sefe si a unui director medical ar fi competitiva, aplicata – ar merge fara nicio problema fara manager, managerul ar veni doar de decor”.

Mai multe detalii pe aceasta tema, aici: