CHIRIAC: TOTI BANII NECHELTUITI LA DIRECTIILE DE SPECIALITATE DIN SUBORDINEA CJ VOR FI REDIRECTIONATI CATRE SPITALUL JUDETEAN

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), sustine ca in cateva zile, Spitalul Judetean va primi de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate 2,9 milioane lei pentru servicii deja prestate, pentru care s-a obtinut acordul de decontare, iar acesti bani vor fi folositi pentru a cumpara medicamente si materiale sanitare. In plus, Chiriac a precizat ca toate sumele prevazute in bugetul pe anul in curs, care nu au fost cheltuite de directiile din subordinea CJ, le vor fi luate acelor directii si la rectificarea din luna decembrie vor fi alocate Spitalului Judetean.

Seful judetului spera ca toate aceste fonduri sa fie suficiente pentru a asigura necesarul de medicamente si materiale sanitare pana la finele lunii ianuarie 2019, astfel incat sa nu mai exista reclamatii legate de faptul ca pacientii internati in spital sunt trimisi sa-si cumpere pe banii lor astfel de produse: “Spitalul Judetean Braila are servicii prestate peste contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, la internarea continua, de 2,9 milioane lei – 29 de miliarde lei vechi, bani pe care CNAS a recunoscut ca poate sa-i dea inapoi; se va face un act aditional cu CJAS si acesti bani vor merge clar pentru materiale sanitare si medicamente”.

Intrebat cand se va intampla acest lucru, seful judetului a raspuns: “In cateva zile. Referitor la rectificarea din decembrie, toti banii necheltuiti la directiile de specialitate din subordinea CJ vor fi redirectionati catre spital, tot pentru plata medicamentelor si a materialelor sanitare. Eu mi-as dori ca aceasta suma sa fie folosita ca sa luam medicamente care sa ne ajunga pana la 31 ianuarie 2019.

Lucrurile acesta s-au intamplat deoarece contractul cu CJAS a fost impus la nivel national, au fost bani mai multi pe internarea de zi, dar n-au fost cheltuiti – nimeni nu le-a impus medicilor sa faca mai multe servicii, ca daca le faceau, aveau banii de la CJAS. N-a pus nimeni presiune pe medici ca sa faca nu stiu cate internari, tocmai de aceea exista un minus in contractul cu CJAS; in schimb, au fost depasiri la internarile continue”.

Presedintele CJ a explicat ca se inapoiaza Ministerului Sanatatii suma care fusese alocata Spitalului Judetean pentru achizitia unui aparat medical, fiindca licitatia s-a prelungit foarte mult din cauza contestatiilor si nu va putea fi declarat un castigator pana la finalul anului 2018. Chiriac a precizat insa ca a discutat cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si a primit asigurarea ca Spitalul Judetean va primi din nou acei bani anul viitor, cand se va finaliza procedura de achizitie a aparatului respectiv.

Chiriac a raspuns astfel intrebarilor consilierului liberal Alexandru Danaila cu privire la diverse probleme din Spitalul Judetean, presedintele CJ comentand in plus ca PNL-ul “face o opozitie de cancan si de-asta dureaza lucrurile atat de mult”.