IONITA: DE ACUM INAINTE, CENTRELE DE PERMANENTA MEDICALA VOR FI INFIINTATE DE DIRECTIILE DE SANATATE PUBLICA. SIGUR SE VA GASI MAI MULTA DESCHIDERE LA DSP, DECAT S-A GASIT LA PRIMARIA BRAILA

Deputatul Antoneta Ionita (PNL) este nemultumita de faptul ca in municipiul Braila nu exista niciun centru de permanenta medicala, “desi functionarea acestora nu costa nimic Primaria”.

Intr-un comunicat dat publicitatii, dr. Ionita aminteste despre faptul ca in cadrul CLM Braila, liberalii au propus – la discutiile pe marginea bugetului pe 2018 – infiintarea a sase centre de permanenta, “dar propunerea lor a fost respinsa de primarul Marian Dragomir si de majoritatea PSD-ALDE, care conduce administratia locala. Potrivit legii, centrele de permanenta asigura asistenta medicala primara continua pentru pacienti, in regim de garda, atat pe timpul noptii, cat si la sfarsitul saptamanii si sunt deservite de medicii de familie si de asistenti.

Oportunitatea deschiderii unor astfel de centre nu poate fi contestata de nimeni. Stim cu totii cat de aglomerata este Unitatea de Primiri Urgente, mai ales pe timpul noptii sau in zilele de la sfarsitul saptamanii. Centrele ar degreva UPU de cazurile care nu sunt cu adevarat urgente. Pentru o injectie sau un rosu in gat, nu este nevoie sa ajungi la UPU, numai ca, in acest moment, nu exista alternative. Greu de inteles pozitia primarului de Braila, care a refuzat aceasta alternativa a medicinei primare, in conditiile in care activitatea medicala este decontata integral din bugetul Casei de Asigurari de Sanatate. Eforturile Municipalitatii ar fi fost minime si ar fi insemnat amenajarea unor spatii”.

Deputatul PNL a mai precizat ca o recenta modificare legislativa, survenita in urma cu doar cateva zile, prevede ca de acum incolo, infiintarea centrelor de permanenta va fi dispusa de catre directiile de sanatate publica judetene, cu acordul consiliilor locale: ”Voi discuta cu domnul doctor Gabriel Ciochina, directorul DSP Braila si voi face demersuri la Ministerul Sanatatii, pentru ca astfel de centre de permanenta sa fie deschise la Braila. Sigur se va gasi mai multa deschidere si sigur situatia va fi inteleasa la adevarata sa importanta. Brailenii au si ei dreptul la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare, la fel ca orice alt pacient din Romania”.

In Romania functioneaza in acest moment 352 de centre de permanenta medicala aflate in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar alte 27 de centre au fost avizate de Ministerul Sanatatii si au depus solicitare de a primi finantare de la CAS; niciunul dintre ele nu este insa in Braila.

Precizam ca la cea mai recenta sedinta CLM Braila a fost aprobata schimbarea destinatiei unui spatiu din municipiu, in vederea infiintarii unui astfel de centru de permanenta medicala.