LUNGU: LA O MAJORARE SALARIALA DE 200 DE LEI, STATUL INCASEAZA 103 LEI, IAR ANGAJATUL PRIMESTE DOAR 97 DE LEI

Consilierul judetean brailean Danut Lungu (PNL) spune ca teoretic, ideea majorarii salariului minim pe economie suna bine, dar in practica, cel care beneficiaza de cea mai mare parte din majorarea salariala este statul, nu angajatul.

Intr-o postare facuta pe o retea de socializare, Lungu a facut un calcul pe aceasta tema: “Stiti cine castiga cel mai mult din maririle de salarii ? Va fac un calcul simplu si pe intelesul tuturor.
Luam un exemplu: statul decide sa mareasca salariul minim (scriptic) cu 200 de lei. Angajatorul privat plateste (faptic) suma de 200 de lei. Din acesti 200 de lei, aproximativ 120 de lei se duc la angajat si 80 de lei la stat. Din cei 120 de lei ramasi angajatului, statul mai primeste aproximativ 23 de lei, prin TVA-ul platit. Din suma totala pe care o cheltuim, aproximativ 19% reprezinta TVA, taxa care se vireaza in conturile statului de catre colectorul final.
Recapitulam: din 200 de lei marire de salariu, angajatorul plateste suma totala, angajatul primeste 120 de lei, din care 23 ii revin statului prin TVA, iar statul incaseaza in total 103 lei, doar printr-o lege in care obliga angajatorul sa mareasca salariul. Angajatorul da 200 de lei; angajatul primeste 97 de lei; statul primeste 103 lei.

Statul, printr-o lege, obliga angajatorul sa mareasca salariul (nu conteaza daca are venituri pentru măriri salariale), lege prin care isi creste incasarile la buget. Nu ar fi o problema, daca mediul privat (angajatorul) ar fi sustinut prin reforme de relaxare fiscala, daca s-ar crea un mediu economic si juridic prietenos, pentru a ajuta la dezvoltarea afacerilor, daca ar fi create infrastructuri de business si nu in ultimul rand, daca din suma care-i revine statului (103 lei), se cheltuiesc bani pentru o mai buna calitate a vietii cetatenilor.
Dar cum economia <<bubuie>> la nivel macro, iar la nivel micro abia sfaraie, iar maririle de salarii nejustificate la stat au dereglat mai toate proiectiile bugetare, de unde sa mai ramana bani de investit in calitatea vietii cetatenilor ?
Indrazneste sa crezi!”.