NITA: E ADEVARAT CA SPORTUL DE PERFORMANTA INSEAMNA CHELTUIELI MARI, DAR CLUBURILE PRIVATE TREBUIE SA CAUTE SI ALTE SURSE DE FINANTARE, IN AFARA BANILOR PUBLICI

Deputatul Nicu Nita (PSD) declara ca el este primul, atunci cand este vorba de a sustine cauza sportului si ca intelege foarte bine cat de importanta este sustinerea pe care o pot acorda autoritatile locale, prin finantarea unor activitati din domeniu. Pe de alta parte, insa, Nita considera ca nu este corect ca patronii sau reprezentantii cluburilor sportive private sa se astepte ca marea majoritate a cheltuielilor pe care le presupune functionarea lor sa fie acoperita din bani publici, iar daca nu primesc sumele pe care le doresc de la Primarie sau Consiliul Judetean, sa acuze in stanga si-n dreapta ca cineva le-a distrus clubul.

Nita face referire la declaratiile publice recente ale presedintelui ACS Cuza Sport Braila, Mircea Totolici, care l-a acuzat pe primarul Marian Dragomir ca “a distrus sportul brailean”, dar care, in acelasi timp, spera ca maine, in Consiliul Local Municipal, sa-i fie aprobata o finantare de 180.000 lei din bugetul local.

Deputatul social-democrat – care este si prim-vicepresedinte al Federatiei Romane de Motociclism si care sustine de ani de zile din punct de vedere financiar dirt-track-ul brailean – declara ca in opinia sa, Totolici ar trebui sa fie multumit ca a beneficiat de aproape 800.000 lei de la Primarie, in ultimii doi ani si jumatate, in conditiile in care alte discipline sportive locale au primit sume mult mai mici: “Daca este sa spunem lucrurile asa cum sunt, exista multe alte discipline sportive in Braila care nu au primit o asemenea suma de la Primarie!

Eu vorbesc in cunostinta de cauza despre sport si dupa cum stiti, nu o data am sustinut cauza sportului local in sedintele CJ, pe vremea cand eram consilier judetean. Sunt pe deplin constient ca nu se poate face performanta fara bani si ca sunt cheltuieli mari, insa de aici si pana la a acuza administratia publica de faptul ca nu ne da cati bani vrem noi si ca <<a distrus sportul brailean>>, e distanta mare!

Ca sa va dau un exemplu, la dirt-track cheltuielile sunt mult mai mari decat la alte sporturi, dar am gasit banii necesari, nu am acuzat ca nu ne da Primaria cat avem nevoie. Sectia de dirt-track din cadrul Clubului Sportiv Municipal a primit anul acesta doar 18.000 lei de Primarie; in rest, am cautat alte fonduri, ne-am zbatut, ca asta e situatia, trebuie sa gasesti solutii. Si ganditi-va ce sume inseamna acele motociclete,  cauciucurile, piesele de schimb, reparatiile, etc – e vorba de milioane de euro. Si daca vorbim de cheltuieli si de investitii, va amintesc ca anul trecut noi am achizitionat si am instalat la Stadionul Municipal acele perne gonflabile care erau absolut necesare pentru a putea organiza la Braila competitii conform cerintelor Federatiei Internationale de profil. Am facut niste eforturi financiare deosebite si cu aceste perne gonflabile, pentru a proteja vietile sportivilor, dar si pentru ca altfel, riscam ca acest sport sa se desfiinteze. Deci eu chiar stiu ce inseamna sa cauti bani pentru finantarea activitatii sportive.

Da, o activitate sportiva de performanta inseamna cheltuieli mari, inseamna bani multi, e adevarat. Dar ca si club privat, eu cred ca nu poti sa te astepti ca cea mai mare parte cheltuielilor tale sa fie acoperita din bani publici. Fondurile care sunt alocate an de an pentru sustinerea sportului local sunt limitate, ca asta este bugetul, iar banii respectivi se impart la mai multe discipline sportive, fiindca asa este firesc”.