IONITA: GUVERNAREA PSD-ALDE E INTERESATA SA FAVORIZEZE PENSIILE SPECIALE, MULTE DINTRE ACESTEA NEMERITATE, IN DAUNA OAMENILOR CARE AU MUNCIT O VIATA

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita este nemultumita de faptul ca i-au fost respinse o serie de amendamente la Legea pensiilor si considera ca forma in care aceasta este impusa de guvernarea PSD – ALDE creeaza noi discriminari in sistem. In opinia dr. Ionita, refuzul majoratiii PSD-ALDE de a accepta o serie de amendamente care incercau sa indrepte niste nedreptati din sistem demonstreaza faptul ca dorinta guvernantilor este acea „de a favoriza pensiile speciale, multe dintre acestea nemeritate, in dauna oamenilor care au muncit o viata”.

Deputatul PNL a sustinut o serie de amendamente la Legea pensiilor, prin care s-a dorit ca medicilor sa le fie recunoscuta intreaga activitate efectuata in sprijinul pacientilor, inclusiv orele de garda, insa acestea au fost respinse la vot: „Practic, s-a dorit cumularea orelor de garda cu activitatea curenta, astfel incat medicii si personalul medical sa fi putut iesi la pensie inainte de varsta standard de pensionare prevazuta de legislatia actuala, dar nu inainte de 57 de ani, la femei si de 60 de ani, la barbati.

Am propus ca, in functie de orele de garda lucrate si pentru care au achitat contributiile de asigurari sociale, personalul din sistemul medical sa fi avut acest avantaj al iesirii la pensie la cerere. Cine dorea sa ramana in sistem, o putea face. Nu trebuie uitat stresul acestor oameni, provocarea de a face zilnic fata unui numar mult prea mare de pacienti, nu trebuie sa neglijam faptul ca, uneori, personalul medical este pus in situatia sa munceasca pana la epuizare, pe fondul crizei de medici. Avem in prezent peste 50 de cazuri de medici romani decedati din cauza stresului extrem, a nenumaratelor garzi, dar si a nemultumirilor legate de lipsa de respect, de aparatura, de materiale sanitare si a lipsei de perspective.

Prin amendamentele depuse s-a dorit ca personalul angajat in sistemul medical care a efectuat ore de garda, sa fi beneficiat, la cerere, de pensionare inaintea varstei standard, in cuantum direct proportional cu numarul de garzi efectuate. In plus, personalul operativ de interventie din cadrul serviciilor de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat ar fi putut opta, la cerere, pentru pensionarea pentru limita de varsta, fara penalizari, la 57 de ani, atat femeile, cat si barbatii,  daca ar fi avut vechime in activitate de minimum 20 de ani. PSD a respins toate aceste amendamente. Importante raman pensiile speciale, nu recunoasterea meritelor unor oameni de care depinde viata semenilor lor. PSD demonstreaza inca o data dispretul fata de sanatate, de normalitate, de oameni si de viitorul lor”.

Legea pensiilor ar fi trebuit sa intre ieri la votul final in Camera Deputaţilor, insa discutarea ei a fost amanata. Dupa votul din Camera Deputatilor, legea va merge la promulgare.