IONITA: IN ULTIMII ANI AU FOST RETRASE DE PE PIATA 2.414 MEDICAMENTE GENERICE PRODUSE IN ROMANIA

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) se arata ingrjorata de faptul ca pacientii romani s-au confruntat in ultimii ani cu o acuta criza de medicamente, in conditiile in care de pe piata s-au retras o serie de produse autohtone sau importate. In plus, ea aminteste de faptul ca introducerea unei taxe care i-a dezavantajat pe producatorii romani a facut ca acestia sa inceteze fabricarea unor medicamente, in conditiile in care preturile la vanzare nu acopereau costurile de productie – ceea ce a facut ca o serie de medicamente ieftine sa dispara din farmacii.

In acest context, dr. Ionita i-a adresat o intrebare ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, referitoare la intreruperea temporara sau permanenta a comercializarii medicamentelor care se afla in lantul de distributie din Romania: ”Am dorit sa aflu cate si care sunt medicamentele generice si originale care au fost retrase de pe piata sau care sunt aprovizionate discontinuu in farmacii. Situatia nu este deloc una imbucuratoare, pacientii din Romania sunt tratati in continuare cu o grava lipsa de responsabilitate. Iar cei mai afectati sunt batranii si bolnavii cronici, pentru care medicamentele autohtone, la preturi reduse, sunt esentiale. Nu stiu cand va inceta aceasta degringolada din sistem, care este tot mai grava si mai ingrijoratoare si care reflecta lipsa de viziune a Guvernului PSD-ALDE si, in egala masura, lipsa lor de grija fata de bolnavi”.

Deputatul liberal sustine ca din raspunsul primit de la Ministerul Sanatatii, a inteles “dimensiunea dezastrului”: “In ultimii ani, au fost retrase de pe piata   2.414 medicamente generice produse in Romania si 536 de medicamente originale, provenite din alte tari. Alte 1.075 de produse romanesti au fost livrate cu discontinuitati catre farmacii, iar 452 de medicamente unice pentru o boala au fost retrase de pe rafturi. In aceste conditii, bolnavii se afla intr-o vesnica alergatura disperata pentru medicamentele de care au nevoie pentru a supravietui, in functie de bugetul pe care si-l permit, dar tinand cont si de calitatea produselor de care au nevoie”.