MEIROSU: OARE CUM VOR SUSTINE ELEVII MAGHIARI EVALUAREA SI EXAMENUL LA LIMBA ROMANA? IN LIMBA MAGHIARA?!

Deputatul brailean Emilia Meirosu este indignata de solicitarile UDMR-ului in legatura cu noua lege a educatiei si de asemenea, ingrijorata de faptul ca acestea vor fi acceptate de PSD, guvernatii fiind dispusi la orice compromis, pentru a-si asigura majoritatea in Parlament.

Profesorul Meirosu a comentat pe o retea de socializare ca in opinia sa, acest subiect este mult mai important si necesita o mai mare atentie din partea opiniei publice decat faptul ca s-a format Alianta de Dezvoltare a Vestului: “UDMR si propunerile care se pot regasi in legea educatiei ar trebui sa trezeasca semne de ingrijorare, mai ales ca dincolo de celelalte facilitati, solicita – si e posibil sa obtina din negocierea cu PSD – DUBLAREA SUMELOR COST STANDARD PENTRU SCOLILE CU PREDARE IN LIMBA MINORITATILOR. Iata un motiv de dezbatere si decizie corecta, nu Alianta de Dezvoltare a Vestului! Sa citim propunerile, si noua, majoritarilor, speram sa nu ne propuna sa inchidem scolile! Si asa unele se inchid, pentru ca PSD mentine un cost standard per elev subevaluat!

Iata un alt exemplu: introduce obligativitatea ca admiterea la liceu, examenele de evaluare nationala si de bacalaureat sa se sustina <<in limba in care au fost studiate disciplinele respective>>. Oare cum vor sustine evaluarea si examenul la limba romana? In limba maghiara? Imi cer scuze, dar nu inteleg! Sa citim si sa ne minunam!”.

Precizam ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, impreuna cu alti doi parlamentari UDMR au initiat un proiect care modifica actuala lege a educatiei si care propune, printre altele, extinderea scolilor cu predare in limbile minoritatilor, transport decontat integral pentru elevii minoritatii, dublarea costului standard per elev si dublarea finantarii de baza per student in cazul minoritatilor, examene in limbile minoritatilor.