UN NOU TIP DE SCANDAL IN CJ BRAILA: MAI NOU, DIRECTORUL ECONOMIC SE CEARTA CU CONSILIERII

Tipete in sedinta de azi a CJ Braila, la proiectul de hotarare care viza aprobarea taxelor si tarifelor percepute de CJ Braila si institutiile subordonate acestuia, in anul fiscal 2019. Discutiile au avut ca subiect procentul cu care se vor indexa toate aceste tarife, taxe si impozite, iar spiritele s-au inflamat atat in randul consilierilor, cat si in cazul directorului economic al CJ, Draguta Dan (foto), care, iritata, a ridicat tonul si s-a luat la cearta cu consilierii liberali, astfel incat a fost nevoie de mai multe interventii ale presedintelui CJ, ca sa se calmeze situatia.

Primul care a luat cuvantul la acest proiect de hotarare a fost liberalul Alexandru Danaila, care a remarcat faptul ca indexarea propusa – si declarata ca fiind o indexare cu rata inflatiei – este de 5,03%, mult mai mare decat procentul recomandat de Ministerul Finantelor: “Dvs invocati o rata inflatiei de 5,03% in baza carora ati calculat majorarea tarifelor. Din comunicatul aflat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, emis in data de 28.02.2018 pentru anul fiscal anterior, 2017, pentru toate unitatile administrativ teritoriale a fost recomandata o rata a inflatiei care va sta la baza indexarii tarifelor, taxelor si impozitelor, de 1,34%.  Asta spune Codul Fiscal, asta spune Ministerul Finantelor. Amendamentul nostru (al consilierilor PNL – n.r.) este sa respectam prevederile Codului fiscal si respectiv recomandarile Ministerului Finantelor Publice si sa stabilim nivelul de indexare pe care trebuie sa-l aplicam la 1,34.

Dvs incercati sa indexati toate tarifele, taxele si impozitele pe care contribuabilul le va plati catre CJ cu 5,3%, ceea ce este o crestere de aproape 4 ori fata de recomandarea Ministerului Finantelor”.

Directorul economic  Draguta Dan a explicat ca de fapt, s-a tinut cont de rata inflatiei anuntata de Institutul National de Statistica: “Rata inflatiei nu este de mai multe feluri, rata inflatiei este unica pentru toata lumea si se poate calcula de la perioada la perioada, nu se ia de la 1 (ianuarie – n.r.) pana la 31 ale sfarsitului de an. La noi s-a luat rata inflatiei de la septembrie 2017 pana la septembrie 2018. Dvs ati luat o perioada, iar noi am luat alta perioada”.

“Asta este! Asa este, cum spune toata lumea, fiecare avem dreptate in felul nostru, pentru ca citim cate o bucatica din lege. Eu v-am citit un articol, doamna director ne-a spus din aducere aminte”, a continuat Danaila.

“Domnule consilier, va rog frumos sa va revizuiti comportamentul!”, a replicat Dan, iritata.

“Doamna directoare!”, a intervenit presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD).

“Nu va permit sa-mi spuneti dvs…”, a continuat Draguta Dan, adresandu-i-se lui Danaila.

“Doamna directoare, va rog sa luati loc si nu vorbiti dvs de comportamentul unui consilier!”, a incercat sa o opreasca seful CJ pe subordonata sa.

“Domnule presedinte, am ajuns sa vina subordonatii dvs sa ne spuna sa ne revizuim comportamentul?! Va rog frumos sa vedeti in CJ aceasta doamna ce comportament are! A terorizat absolut pe toata lumea! Culmineaza prin a veni aici si cu impertinenta sa ne spuna sa ne revizuim comportamentul!

In primul rand, este sedinta noastra, noi aici deliberam! De la dvs doar asteptam sfaturi, daca doriti sa le dati sau nu! Sa va fie rusine!”, a intervenit indignat consilierul Ovidiu Nechita (PNL), caruia directorul economic i-a tot dat replica, din spatele salii.

“Doamna director, in primul rand nu este normal si corect sa raspundeti domnului consilier”, a spus Chiriac, comentariu la care Draguta Dan a protestat.

“La comisie cand o cautam, nu este la lucru!”, a mai spus Nechita, lucru pe care directorul economic l-a contestat, pe acelasi ton iritat.

In final, dupa ce spiritele s-au linistit, Danaila a revenit la propunerea sa de a se indexa tarifele, taxele si impozitele doar cu 1,34%, insa majoritatea a decis prin vot sa se faca majorarea luata in calcul initial, cu peste 5%.