ASOCIATIA “GALATI, ORASUL MEU” CERE DIN NOU PRIMARILOR BRAILEI SI GALATIULUI SA COLABOREZE, PENTRU BINELE AMBELOR COMUNITATI

Asociatia “Galati, orasul meu” a facut un inventar al posibilelor solutii pentru revitalizarea activitatii economice, turistice si culturale a municipiului, iar propunerile respective vizeaza, printre altele, o colaborare cu Braila, pe anumite “segmente de importanta majora”, inclusiv infiintarea Zonei metropolitane „Dunarea de Jos” Galati-Braila.

Dupa cum ne-a informat Bogdan-Radu Brinzan, presedintele de onoare al Asociatiei “Galati, orasul meu”, solutiile amintite sunt prezentate intr-un memoriu care va fi trimis in aceste zile atat edililor galateni, precum si primarului Brailei, Marian Dragomir, carora li se cere din nou sa colaboreze, spre binele comunitatilor pe care le conduc.

In documentul respectiv se arata ca Galatiul “se afla de 30 de ani intr-un regres economic sistematic, este orasul cu rata cea mai mare de depopulare din tara, cu cel mai mare exod de tineri si specialisti spre Transilvania si tarile din Europa Centrala si de Vest. Un oras care si-a pierdut identitatea, perspectiva, predictibilitatea, complet izolat, deconectat de la marile proiecte de infrastructura, practic a devenit, fara nicio exagerare, un colt uitat de lume.

Asociatia <<Galati, orasul meu>> a identificat solutiile necesare pentru a readuce orasul pe harta investitorilor, a investitiilor si a relansa, revitaliza activitatea economica, turistica, culturala a urbei noastre”.

Potrivit conducerii asociatiei amintite,  “exista mai multe segmente de importanta majora, care, coroborate, ar contribui la renasterea urbei, la pachet cu orasul vecin Braila, intre care amintim:

*Strategie:

-Infiintarea Zonei metropolitane <<Dunarea de Jos>> Galati-Braila, crearea comisiei metropolitane, cu rolul de a elabora strategia de dezvoltare regionala si de a implementa aceste proiecte, atragerea de investitii si investitori, alocarea unui buget in acest sens, atragerea de finantari externe pentru proiectele elaborate.

-Reintroducerea curselor navale de pasageri intre cele doua orase pe perioada estivala, conectarea zonei metropolitane pe cale navala cu pasagere de linie cu portul Tulcea.

-Stabilirea Zilei Dunarii, 29 iunie, ca zi a Zonei Metropolitane <<Dunarea de Jos>>, organizarea unor evenimente culturale si sportive comune.

 *Infrastructura:

 – construirea si modernizarea drumului ocolitor (tip centura) al Galatiului, conectarea acestuia la E 87 spre frontiera cu R.Moldova, cu drumul expres pe 4 benzi spre Braila, podul peste Dunare de langa Braila, drumul expres spre Tecuci-Tisita.

– conectarea podului peste Dunare cu drumul expres pe 4 benzi Galati-Braila-Drajna cu iesire la A3, cu Autostrada Estului (Galati-Braila-Buzau-Ploiesti) cu iesire la DN 1 (viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov)

– Construirea unui aeroport pentru Zona metropolitana Galati-Braila, in zona Vadeni.

*Promovare:

– colaborarea administratiilor oraselor riverane Dunarii in materie turistica si de agrement;
– conceperea unui site de promovare a Zonei metropolitane, cu oferte turistice, obiective de vizitat, informatii de interes istoric-cultural-culinar;
– deschiderea unor puncte de informare turistica (Palatul Navigatiei, centrele istorice din Galati si Braila) si a unor magazine cu suveniruri traditionale, materiale de promovare (harti, brosuri)”.