CHIRIAC, MAI CATOLIC DECAT PAPA, PE TEMA DOTARII POLITIEI PRIN ATOP: CURTEA DE CONTURI N-A SPUS NICIODATA CA AR FI FINANTARI ILEGALE, DAR SEFUL CJ SUSTINE CA ACESTEA SUNT “FOARTE LA LIMITA LEGII”

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), sustine ca in 2018 institutia pe care o conduce nu a mai alocat in fonduri Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP), pentru dotarea Politiei judetene, fiindca „nu mai poate, pe lege” si nu vrea sa aiba probleme cu Curtea de Conturi. Practic,  desi in baza aceleiasi legislatii, ani la rand s-au acordat diverse sume catre ATOP, in scopul amintit, iar Curtea de Conturi nu a contestat niciodata finantarile respective, mai nou, presedintele Chiriac este mai catolic decat papa: i se pare ca astfel de alocari de fonduri ar fi “foarte la limita legii” si ca atare, prefera sa le evite. Mai exact, CJ a alocat bani pentru dotari destinate ISU, dar nu si pentru Inspectoratul de Politie Judetean.

Sefului CJ i se pare mai prudent sa  astepte pana se modifica legislatia privind finantarea ATOP cu bani de la bugetul judetean, pentru a nu se mai lasa loc de interpretari: “In 2018 nu am mai dat bani catre ATOP, pentru ca nu mai putem, pe lege. Am dat doar la ISU. O sa dotam acolo unde putem face acest lucru din punct de vedere legal. Trebuie schimbata putin legislatia in ceea ce priveste partea de finantare a ATOP-ului, caci iarasi ajungem la Curtea de Conturi.

Am si vorbit cu unii dintre parlamentari, in sesiunea parlamentara de la inceputul anului 2019 se poate schimba aceasta lege, astfel incat sa scrie foarte clar ca autoritatea judeteana poate da bani pentru dotari. Pana acum s-au mai dat bani, dar era la limita legii – adica foarte la limita. Am zis sa facem acest lucru, ca sa nu mai fie interpretabil de fiecare data”.

Amintim ca parteneriatul dintre CJ (prin ATOP) si IPJ Braila a inceput in anul 2011, iar in 2017, spre exemplu, Politia a primit prin Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica aparatura in valoare de peste 122.000 lei (18 copiatoare, 5 copiatoare multifunctionale, un monitor, un TV, un proiector si un sistem videoconferinta).

In 2016, tot prin intermediul ATOP, Politia a primit echipamentele informatice in valoare de 250.000 lei, iar Jandarmeria  a primit echipamentele informatice in valoare de 50.000 lei.

In 2014, prin ATOP, Politia judeteana a primit dotari in valoare de 150.000 de lei (24 de calculatoare, 28 de imprimante de diverse tipuri, sisteme de supraveghere, statii de lucru portabile, casti protectie si veste reflectorizante).