DANAILA: ANGAJATII PRIMARIEI SI CJ BRAILA GRESESC, IAR PAGUBELE SUNT PLATITE DIN BANUL PUBLIC. E VORBA PREJUDICII DE MILIOANE DE EURO. CINE SE FACE VINOVAT TREBUIE SA PLATEASCA!

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, declara ca atat la Primarie, cat si la Consiliul Judetean s-au facut in anii trecuti niste greseli majore si s-au luat niste decizii care au prejudiciat cu milioane de euro bugetele institutiilor amintite. Danaila face referire, printre altele, la procese pierdute din motive puerile si la proiecte europene prost gestionate, la care s-a ajuns sa se plateasca penalizari sau diverse sume suplimentare din bugetul local.  Liderul PNL spune ca in astfel de situatii, sefii administratiei brailene au recunoscut faptul ca s-a gresit si s-au pierdut niste bani, dar de fiecare data prejudiciul a fost platit din bugetul Municipalitatii sau al CJ, nu de persoanele vinovate.

In opinia liberalului, nu se poate merge la nesfarsit in acest mod in care diversi functionari publici, primarul sau presedintele CJ iau decizii gresite, iar paguba se plateste de la buget, adica o platim cu totii. Danaila afirma ca de acum inainte, fiecare angajat al Primariei si CJ trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce semneaza si daca cineva ia o decizie gresita, care inseamna o paguba pentru bugetul municipal sau judetean, acea persoana sa plateasca din buzunarul propriu prejudiciul. Nu de alta, spune Alexandru Danaila, dar cand greselile tale sunt platite din banul public, nu te inveti minte si continui sa faci greseli: “Din 2019, noi, liberalii,  vom cere ca fiecare suma de bani platita suplimentar, care poate reprezenta un prejudiciu pentru bugetul Consiliului Local sau Consiliului Judetean, sa fie recuperata de la persoanele ce se fac vinovate. Pentru ca la ora actuala, Consiliul Local are deja cateva milioane de euro pe care le plateste pentru greselile celor din administratia publica locala si cine se face vinovat trebuie sa plateasca! Ca sa stie a doua oara si sa nu mai faca greseala asta, pentru ca altfel, din practica, toti care gresesc vor intelege ca nu li se intampla nimic si nu vor face nimic sa indrepte lucrurile, vor merge in continuare din greseala in greseala.

Si la Consiliul Judetean este la fel. Daca oamenii care dispun de banii judetului si ai municipiului vor intelege ca la un moment dat o sa trebuiasca sa raspunda – sau sa atraga raspunderea colegilor de partid care activeaza si ei la diferite servicii si directii din cadrul acestor institutii -, s-ar putea sa se gandeasca de doua ori daca isi mai bat joc de banii judetului si ai municipiului.

Milioane de euro se cheltuiesc din cauza unor greseli. In mediul privat, daca faci o asemenea greseala, a doua zi ori te-a dat afara – si ramane sa platesti si prejudiciul -, ori, daca nu, poti sa fii acuzat de infractiuni si alte chestiuni de natura penala. La Primarie si la Consiliul Judetean, cand gresesti – si ma refer aici la ordonatorii principali de credite, la primar si la presedintele de Consiliu Judetean, ei raspunzand pentru tot ce se intampla in institutiile respective -, platesti din buget si la revedere, nu ti se intampla nimic! Iti iei si primele, si salariul si tot. Nu se mai poate continua asa!

Si vom scoate lucrurile astea in evidenta si vom face si adrese catre Consiliul Judetean si Primarie, sa ne spuna de unde se platesc acesti bani si daca ordonatorii de credite au facut ceva sa recupereze prejudiciile de la cei vinovati”.

Danaila a amintit, in acest context, de sanctiunea de 5 milioane de euro primita de la Uniunea Europeana, bani pe care Primaria a trebuit sa ii plateasca la proiectul de modernizare a Bulevardului Dorobantilor, fiindca a pierdut un proces la care nu s-a prezentat (e vorba de controversatul incediu din biroul fostului secretar al municipiului, Mircea Fudulaiche, in care ar fi luat foc adresa prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie comunica noul termen in procesul respectiv). De asemenea, liberalul a mai facut referire si la cele circa 2 milioane de lei pe care Primaria trebuie sa le plateasca firmei care a facut lucrarile pe Bulevardul Dorobantilor, ca urmare a pierderii unui alt proces, dupa ce firma respectiva a contestat in instanta o decizie luata de conducerea Municipalitatii.