DANAILA: PROIECTUL DE MODERNIZARE A BULEVARDULUI DOROBANTILOR VIZA CONSOLIDAREA INTREGULUI CANAL COLECTOR DIN SUBTERAN, NU DOAR A UNOR PORTIUNI DIN ACESTA

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca proiectul de modernizare a Bulevardului Dorobantilor din municipiu includea consolidarea intregului canal colector din subteran, de la un capat la altul al strazii respective. Danaila a facut acest comentariu dupa ce, la finele lunii decembrie, primarul Marian Dragomir si managerul de proiect Dragos Marin au declarat ca de fapt, canalul colector a fost consolidat pe portiuni ce totalizeaza 515 m, din totalul de 2.960 m, cat inseamna lungimea acestuia, de la un capat la altul al bulevardului.

Danaila spune ca partea ce tinea de consolidarea canalului construit in perioada 1914-1916 “a fost unul dintre principalele motive” pentru care proiectul respectiv a primit finantare europeana: “Canalul colector este o constructie de circa 100 de ani, care a fost realizata cu tehnica de atunci, calculata pentru traficul rutier si pietonal de la vremea respectiva. Intr-o anumita zona, acest canal colector a suferit o avarie, in urma povestii cu tramvaiul (un incident intamplat in anii ’80, cand tunelul subteran s-a surpat sub greutatea unui tramvai si s-a format in carosabil o groapa uriasa – n.r.) si s-a intervenit ca la mine, cum se fac tunelele pentru sapat in mine si s-au montat aceste cintre – niste bucati de fier prinse in structura si turnat beton peste ele, ca sa se intareasca si sa se poata consolida structura de sustinere. Asta s-a facut in locul in care s-a produs accidentul si la o distanta de cateva sute de metri, unde aparusera niste fisuri la momentul acela.

Printre altele, aceasta interventie a produs o <<sugrumare>> a canalului colector; el are un diametru, iar cand ai venit si ai micsorat acel diametru pe o zona, acolo incepe sa se formeze o insula, pentru ca toata mizeria care curge pe canalul colector nu a fost spalata niciodata de CUP si s-a facut o insula de namol in canal.

Eu am fost acolo. Nu poate sa spuna nimeni ca a disparut namolul din canalul colector.

Reabilitarea canalului colector a presupus tocmai uniformizarea canalului de scurgere, astfel incat sa nu se mai creeze contraparte si apa sa poata sa curga dintr-un capat in altul asa cum a fost proiectat. Lucru care nu s-a intamplat, pentru ca acum au fost reconsolidate, ca sa spun asa, aceste zone pe care se intervenise deja in trecut, dar solutia a fost una doar locala, nu a fost una integrala, pentru tot canalul colector.

Constructorul a renuntat la a mai face canalul colector pentru ca si-a dat seama ca nu reuseste sa faca acel canal cu banii pe care i-a licitat. Aproape nicio interventie pe canalul colector – cu exceptia unor sume foarte mici – nu s-a facut pe fonduri europene. Deci noi din banii astia, din proiectul asta, n-am platit nimic din reabilitarea canalului colector”.

Liberalul se intreaba daca la ora actuala – dat fiind ca s-a finalizat proiectul respectiv -, canalul colector din subteranul Bulevardului Dorobantilor este functional si daca este exploatat de CUP Dunarea sau nu.

De asemenea, Danaila ii cere primarului Marian Dragomir sa inceapa o investigatie pentru a stabili cine se face vinovat pentru prejudiciul creat in aceasta situatie, iar cei vinovati sa plateasca.