DR. IONITA: PACIENTII NU AU ACCES LA MEDICAMENTE, MEDICI SI INVESTIGATII MEDICALE, IAR SISTEMUL MEDICAL ROMANESC DUCE LIPSA DE POLITICI PUBLICE PREDICTIBILE SI COERENTE

“Pacientii nu au acces la medicamente, medici si investigatii medicale, iar sistemul medical romanesc duce lipsa de politici publice predictibile si coerente, dar si de un management performant la Nivelul Ministerului Sanatatii” – este concluzia unei dezbateri care a avut loc ieri la Palatul Parlamentului, moderata de deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL). Mai exact, este vorba despre dezbaterea ”Accesul la medicamente. Solutii si recomandari”, la care au participat reprezentanti ai organizatiilor profesionale din domeniu, reprezentanti ai grupurilor de analiza si ai institutiilor publice, lideri ai asociatiilor pacientilor, medici si farmacisti.

Dupa acest eveniment, dr. Ionita a comentat pe o retea de socializare: “Dezbaterea a dus la concluzia, fara echivoc, ca sistemul medical romanesc duce lipsa de politici publice predictibile si coerente, dar si de un management performant la Nivelul Ministerului Sanatatii. Pacientii nu au acces la medicamente, medici si investigatii medicale, desi exista studii care demonstreaza ca introducerea pe lista de medicamente compensate a unor produse noi, moderne, genereaza economii, creste calitatea vietii pacientului si a actului medical.
In plus, aplicarea diferentiata a taxei claw-back, precum si cresterea bugetului pentru medicamentele gratuite si compensate ar putea diminua efectele crizei de medicamente resimtita astazi de pacienti, in special de bolnavii cronic si de persoanele in varsta.
La eveniment au participat medici, farmacisti, reprezentanti ai Institutului de Politici Publice, ai Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, ai Asociatiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente, ai Asociatiei Medicilor de Familie, Asociatiei Farmacistilor, Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, boli neurodegenerative, hepatita, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Asociatia Studentilor din Romania, producatori de medicamente si presa.

Concluziile vor fi prezentate marilor absenti: Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, Agentia Nationala a Medicamentului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Nu pot sa nu remarc ca factorii de decizie fug de astfel de dezbateri, care i-ar cobori din birouri si i-ar pune in fata realitatilor. Absenta lor este o sfidare fata de un demers nepolitic, acela de a aseza la masa dialogului pe toti cei implicati si afectati de criza medicamentelor si, in general, de aceasta stare generala precara a sistemului sanitar romanesc, in dorinta de a identifica solutii viabile si coerente”.