JANTEA CRICAN: APLICATIA GIS ESTE O ARHIVA ELECTRONICA A TOT CE INSEAMNA CERTIFICATE DE URBANISM SI AUTORIZATII DE CONSTRUIRE LA PRIMARIA BRAILA

Primarul Marian Dragomir este foarte multumit de faptul ca de azi inainte, persoanele care detin semnatura electronica pot depune online cererea pentru eliberarea unui certificat de urbanism de catre Municipalitate. In plus, prin platforma GIS (Sistem Informational Geografic), care poate fi accesata direct pe site-ul Primariei municipiului Braila, http://www.primariabraila.ro:7200/default.aspx , cetatenii pot obtine rapid o multitudine de informatii publice legate de regimul terenurilor din oras, de certificatele de urbanism au fost eliberate, etc.
Dragomir a declarat astazi ca aceasta aplicatie moderna ofera aduce doua beneficii majore: “In primul rand, aduce beneficii angajatilor  Primariei municipiului, care pot sa aiba acces la informatii despre anumite terenuri, PUZ-uri (Planuri de Urbanism Zonal – n.r.), PUD-uri (Planuri de Urbanism de Detaliu – n.r.), retele, fara sa mai fie nevoie sa consulte un teanc de documente sau sa caute in arhive, fiindca acum au totul online.

Un alt beneficiu este ca toti cetatenii municipiului Braila au acces la o serie de informatii publice, putand sa verifice inclusiv daca la o adresa exista un certificat de urbanism depus, ce s-a solicitat prin acel certificat de urbanism si alte lucruri de genul acesta. De asemenea, cei interesati pot consulta inclusiv PUZ-urile si documentatiile aferente, tocmai pentru ca este vorba de o transparenta dusa in cazul de fata la maximum”.

Edilul sef a mai precizat ca pana acum, persoanele care doreau sa se intereseze in legatura cu regimul unui anumit teren erau obligate sa vina la Primarie si sa depuna cerere de informare, la care primeau raspuns in cateva saptamani, dupa care puteau sa se decida daca vor sa cumpere un anumit teren sau nu. Acest lucru era destul de dificil pentru persoane din afara judetului, care erau nevoite sa vina la Braila pentru a depunde acea cerere de informare. Acum, de oriunde din lume, orice persoana interesata poate accesa platforma GIS si poate afla toate informatiile de care are nevoie in legatura cu regimul unui teren si apoi, in cazul in care doreste, poate depune online si cererea pentru certificatul de urbanism, cu documentatia aferenta, urmand sa primeasca acest certificat in format electronic. Singura deplasare pe care trebuie sa o faca persoana respectiva la sediul Primariei Braila este pentru a ridica certificatul in original, potrivit legii.

Dupa cum am fost informati, deocamdata, in aplicatia amintita figureaza doar retelele de apa si canalizare, insa se doreste ca aceasta sa fie completata si cu retelele de gaze si electricitate.

“Ideea este ca aceasta aplicatie, pe langa beneficiile evidente, va fi si o arhiva electronica a tot ce inseamna certificate de urbanism si autorizatii de construire la Primaria municipiului Braila. In acest fel, oricand va fi nevoie, se va accesa aceasta arhiva in mod electronic, nu printr-un formular depus si prin niste ore state in arhiva, ca sa cautam prin hartii”, a precizat viceprimarul Alexandru Jantea Crican.

Potrivit acestuia, Primaria Braila elibereaza anual circa 2.300 certificate de urbanism.