DR. IONITA: PESTE 80% DIN CAZURILE CARE SE PREZINTA LA UPU BRAILA SUNT NON-URGENTE. UNII CETATENI AJUNG LA UPU DE 20 DE ORI INTR-O LUNA

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita sustine ca bolnavii care ajung la Unitatea de Primire Urgente (UPU) asteapta atat de mult pentru ca sunt foarte multe persoane care vin cu probleme de sanatate minore, ce nu sunt urgente si ca atare, ar trebui tratate de medicul de familie.

In contextul in care sunt multe persoane care comenteaza pe retelele de socializare ca au asteptat cate 7-8 ore pana sa fie consultate de un medic la UPU Braila, dr. Ionita – care a condus ani de zile aceasta Unitate -, a fost intrebata ce parere are despre situatia de acolo.

Aceasta a raspuns: “Din punctul de vedere al spatiilor arata jalnic, asta stiu. Erau probleme inca de cand eram eu sefa, cu acea usa de la intrare. Din pacate, asta tinut de cel care a construit UPU: usa aceea care se defecta mai tot timpul si in acel hol unde toata lumea sta si asteapta, vara era foarte cald, iar iarna era foarte frig – si asa este si acum. Din ce stiu, se aloca acum fonduri pentru investitii in UPU, au promis ca anul acesta se va reface sectia cu fonduri de la Guvern.

Din punct de vedere al personalului, medicii sunt din ce in ce mai putini si acesta este motivul pentru care se sta si se asteapta la UPU. Medicii sunt foarte putini si populatia, din pacate, sufoca UPU. In toata tara este la fel.

Pacientii, totusi, exagereaza. Ar trebui sa se duca in primul si in primul rand la medicul de familie. Sunt, de exemplu, pacienti care vin la UPU si spun <<Ma doare capul de doua luni>>. Si prima intrebare era, evident, <<Dar la medicul de familie ati fost?>>. <<Nu>>.

Pe de alta parte, sunt cei care consuma alcool, care pe perioada iernii beau in fiecare zi, cad pe gheata si tot timpul ajung la UPU. Sunt pacienti care ajung, poate, intr-o luna, de 20 de ori la UPU. Acestia sunt preluati imediat, constituie o urgenta, pentru ca se lovesc in general la cap si atunci este in detrimentul celorlalti. Acesti pacienti exagereaza cu alcoolul.

Peste 80% dintre cazurile medicale care se prezinta la UPU sunt non-urgente”.