CAPRARIU: TREBUIE SA-I PROTEJAM PE CETATENI DE TOATE FORMELE DE POLUARE FONICA ABUZIVA, NU NUMAI DE CEA PRODUSA DE MOTOCICLETE

Consilierul municipal Lucian Caprariu (Braila Noua), sustine ca nu doar motocicletele fac zgomot pe timpul noptii, ci exista si alte surse de poluare sonora care deranjeaza cetatenii si care ar trebui sa fie in atentia autoritatilor. Caprariu a facut acest comentariu astazi, in cadrul sedintei CLM Braila, in care se discuta despre interzicerea accesului motocicletelor pe un tronson din Calea Calarasilor cuprins intre Bulevardul Dorobantilor si Bulevardul Al. I. Cuza, in perioada 1 iunie -1 octombrie 2019, intre orele 22:00-06:00.

Consilierul a spus ca nu este corect sa fie complet interzisa ciculatia motocicletelor pe Calea Calarasilor – sau pe orice alta artera din oras -, dat fiindca nu toate motocicletele fac zgomot si nu toti motociclistii fac intreceri la ore tarzii din noapte si a propus sa fie exceptate de la aceasta interdictie motocicletele care sunt dotate cu amortizor de zgomot: “Noi acum ne concentram doar pe niste motociclete; in schimb, aici vorbim de poluare fonica abuziva. In cazul motocicletelor, poluarea fonica abuziva se datoreaza anumitor modificari, din cate am aflat. Problema se pune de protectie a tuturor locuitorilor, pentru ca nu exista numai Calea Calarasilor, in segmentul amintit. Sunt cetateni deranjati de aceste zgomote, de poluarea abuziva, in general – dar putem ramane la cea generata de motociclete – in mai multe zone din oras. Daca este sa-i protejam, trebuie sa-i protejam de poluare fonica abuziva pe toti cetatenii orasului – si nu numai de poluarea fonica produsa de motociclete.

De aceea, va rog frumos sa privim cu intelepciune aceasta problema. Sa interzicem peste tot dupa anumite ore si intr-un anumit interval calendaristic, dar daca ramanem la motociclete, as spune cu exceptia celor dotate cu amortizor de sunet. Cu aceasta problema s-au confruntat si alte tari si au prevazut acest lucru.

Dar este vorba si de constatare, pentru ca pot fi motociclete care nu au amortizor de sunet si respecta normele de convietuire sociala si nu polueaza abuziv, pot fi in trecere pe acolo si la ora 22 vara nu este foarte tarziu; ne dorim sa avem turisti, suntem si pe un traseu european de biciclete, dar si de motociclete, nu putem sa interzicem total.

Daca ramanem in zona generala a poluarii fonice abuzive, eu propun sa achizitionam niste radare de sunet directionale – daca Politia nu le achizitioneaza, le achizitionam noi si le dam in custodie”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a precizat ca Primaria nu are dreptul legal sa faca astfel de investitii.

Amintim ca in urma discutiilor, in sedinta CLM de astazi s-a aprobat urmatoarea forma a hotararii: 1.se interzice accesul motocicletelor pe tronsonul din Calea Calarasilor, cuprins intre Bulevardul Dorobantilor si Bulevardul Al. I. Cuza, in perioada 1 iunie -1 octombrie 2019, in intervalul orar 22:00- 6:00, cu exceptia motocicletelor dotate cu amortizor de zgomot; 2.aceeasi interdictie se va aplica in tot orasul, dupa ce se va obtine avizul IPJ (care este necesar, potrivit legii) in acest sens.

Lucian Caprariu s-a abtinut la votul final, asa cum au facut si liberalii Adrian Tabarac, Constantin Sarbu si Raluca Bucur.