CHIRIAC, DESPRE ORDINUL CARE OBLIGA CETATENII SA SE RACORDEZE LA RETEAUA DE CANALIZARE: O PROSTIE! AMENZILE SUNT INTRE 2.000 SI 4.000 LEI, PENTRU CEI CARE NU SE RACORDEAZA

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), catalogheaza ca fiind “o prostie” circulara emisa recent de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care prevede ca toate gospodariile trebuie sa fie racordate la reteaua de canalizare. Chiriac este de parere ca nu poti obliga oamenii din localitatile mici, in care populatia este saraca, sa suporte costurile racordarii la reteaua de canalizare, fiindca acestia nu isi permit asemenea cheltuieli: “O prostie! Din punctul meu de vedere… Daca dai un ordin trebuie sa te gandesti si care sunt consecintele asupra cetatenilor. Eu cred ca mai degraba ar trebui sa vedem realitatile cotidiene. O retea de canalizare intr-un oras unde puterea de cumparare este foarte mica… batranica ce are pensia de 600-700 de lei nu cred ca-si permite sa se racordeze la acel sistem, mai ales ca lucrarile de racordare costa foarte mult”.

Cat priveste amenzile care ar trebui aplicate celor care vor refuza sa se racordeze la reteaua de canalizare – asa cum sunt ele prevazute in ordinul amintit -, Chiriac a comentat: “Sanctiunile sunt date de Garda de Mediu si sunt intre 2.000 si 4.000 lei pentru fiecare persoana fizica ce nu se racordeaza. Dar eu va spun ca este foarte greu de dus la indeplinire acel ordin. Ganditi-va: poate ca in municipiul Braila, gradul de racordare la reteaua de canalizare este undeva la 90%, sa spunem, dar ne gandim la orase precum Ianca, Insuratei, Faurei, unde populatia este imbatranita, iar costurile sunt foarte mari. Eu cred ca ar trebui revizuit ordinul acela de ministru. Nu este o lege, este un ordin de ministru, se poate schimba, se poate reevalua”.