DANAILA: CJ TREBUIE SA DEA BANI SPITALULUI JUDETEAN LUNAR, NU SA ASTEPTE PANA LA SFARSITUL ANULUI, CAND NU MAI SUNT FONDURI PENTRU MEDICAMENTE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, declara ca este necesar ca in bugetul CJ pe anul in curs sa fie trecute in mod clar fondurile necesare pentru acoperirea deficitului inregistrat de Spitalul Judetean, astfel incat sa nu se mai ajunga sa nu fie bani pentru medicamente si materiale sanitare, asa cum s-a intamplat in ultimele luni ale anului trecut.

Danaila precizeaza insa ca acesti bani trebuie virati Spitalului Judetean lunar, nu sa se astepte pana la finele anului, cand se aduna sume substantiale si lipsurile se acutizeaza la unitatea amintita: “Se fac rectificari, stiti ca niciodata nu s-a ajuns sa nu se plateasca salariile sau niste chestiuni de-astea care sunt urgente, dar asta se face pompieristic, pe ultima suta de metri.

Problema trebuie rezolvata la nivel guvernamental, prin achitarea tuturor prestatiilor si la o cotatie corecta, la nivel costurilor, pentru ca aceste costuri ale prestatiilor se fac in baza unor calcule care n-au mai fost actualizate de foarte multi ani si au ramas niste sume de acum 3-4 ani.

La nivel local, presedintele CJ trebuie sa se gandeasca la faptul ca este ordonator principal de credite si ca in ultimele 3 luni spitalul ramane fara finantare. Asta s-a intamplat in fiecare an, deci nu e o poveste, am trait-o cu totii. Pentru acest lucru trebuie prognozate de la inceputul anului in bugetul CJ – care permite lucrul asta – niste sume care sa fie suficiente, care sa poata fi alocate Spitalului Judetean si sa inceapa sa dea banii astia din ianuarie, din februarie, din martie, nu sa astepte sa se stranga totul la sfarsitul anului si <<Nu mai sunt medicamente!>>, <<Nu-i nimic, am stat doua luni fara medicamente, nu mai cheltuim banii!>>. Acum, cati bani se pierd la CJ si cate investitii nu se realizeaza si cati bani sunt ramasi in aer, mai conteaza cateva milioane de lei, pe care bugetul CJ le poate suporta, pentru sanatatea populatiei?”.

Amintim ca presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), a declarat recent ca deficitul inregistrat de Spitalul Judetean este de circa 12 miliarde lei vechi pe luna si ca daca nu se vor gasi alte solutii, CJ va acoperi din bugetul propriu deficitul unitatii medicale amintite pe intregul an.