DANAILA: IN SPITALUL JUDETEAN SUNT PUTINI MEDICI SI ACESTIA AU IN GRIJA FOARTE MULTI PACIENTI. CE SA FACA MAI INTAI: SA COMPLETEZE HARTII SAU SA AIBA GRIJA DE BOLNAVI?

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca nu este corect ca managerul Spitalului Judetean, Delia Rasnoveanu (PSD), sa dea vina pe medici pentru faptul ca pacientii internati nu-si pot deconta medicamentele pe care le cumpara din banii lor, pentru tratamentul care le-a fost prescris.

Mai concret, Rasnoveanu a declarat ca potrivit legislatiei in vigoare, medicul care cere pacientului sa-si cumpere anumite medicamente, pe motiv ca spitalul nu le mai are, trebuie sa completeze un formular si numai in baza acestui document, pacientul isi poate deconta cheltuiala. Rasnoveanu a precizat ca foarte putini medici le spun bolnavilor in ce conditii isi pot recupera banii si completeaza acel formular si de aceea, foarte putini pacienti isi pot recupera banii de la spital.

Danaila este insa de parere ca in conditiile in care in Spitalul Judetean sunt putini medici si acestia au in grija foarte multi bolnavi, doctorii nu stiu ce sa faca mai intai: sa se ocupe de pacienti sau sa completeze tot felul de hartii.

Liberalul a mai comentat ca in alte spitale din tara lucrurile se rezolva mai usor, fiindca totul se face pe calculator si medicii nu mai pierd timp sa se ocupe de hartii, ci se concentreaza pe tratarea bolnavilor: “La Braila sunt putini medici. S-a incercat intr-un fel sau altul intr-o perioada de timp… acum nu se mai incarca sa mai atragem medici, fiindca dupa tot circul asta si cu subfinantarea spitalului, n-ai cum sa atragi medici la Braila, e clar. In perioada asta medicii sunt foarte putini si se pune o presiune foarte mare asupra lor. Eu cred ca un medic trebuie sa aiba in primul rand grija de actul medical, trebuie sa aiba grija de pacient si prioritatea medicului este sa faca bine pacientul respectiv.

In momentul asta la Spitalul Judetean nu functioneaza niciun soft la capacitate normala, majoritatea documentelor se scriu de mana. Fizic, nu ai cum sa scrii toate documentele pe care trebuie sa le completezi.

Am fost si eu trimis la un spital din Bucuresti, ca am avut niste probleme de sanatate. La Bucuresti totul se face pe calculator. Am vazut si eu la altii: m-am dus cu buletinul si totul se facea pe calculator. Erau doua asistente care numai asta faceau; nu facea medicul aceste lucruri.

La noi, pacientii sunt victime, pentru ca managerul Spitalului Judetean si domnul presedinte (Iulian Chiriac, presedintele CJ Braila, PSD – n.r.) gresesc, pentru ca ei ar trebui sa creeze cadrul care sa permita o rapiditate crescuta in astfel de proceduri si oamenii ar trebui sa-si ia banii pentru medicamentele cumparate, clar, nu discutam de asta! Dar pacientii ar trebui sa stie, sa fie informati, ar trebui sa aiba la dispozitie o infrastructura, adica un calculator, o imprimanta, sa poata sa printeze toate documentele. La Bucuresti, cand am dat buletinul, l-au scanat, aparatul a recunoscut toate campurile si s-a completat automat formularul respectiv. Nu e un lucru deosebit, se intampla la alte spitale in tara. Dar domnul Chiriac, care a lucrat in domeniu si ne-a spus ca are o experienta deosebita si doamna manager nu ar putea sa vada lucrurile astea? Au avut legatua si cu alte spitale, banuiesc ca stiu ce se intampla prin tara…”.