DANAILA: PNL N-O SA VOTEZE PROPUNERILE FANTEZISTE ALE PRESEDINTELUI CJ SI N-O SA SUSTINA NEBUNIA PE CARE EL A CREAT-O LA SPITALUL JUDETEAN

Presedintele PNL Braila, consilierul judetean Alexandru Danaila, sustine ca este fantezista si ilegala ideea presedintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD) ca angajatii CJ sa preia tot ce inseamna investitii de la Spitalul Judetean si sa se ocupe de toata documentatia necesara, fiindca serviciul Achizitii al spitalului nu face fata volumului mare de munca.

Danaila declara ca in primul rand, daca CJ se va ocupa de intocmirea documentatiei pentru licitatiile aferente tuturor investitiilor din spital, asta inseamna ca tot CJ va fi institutia care va urca pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) documentatiile respective si tot CJ va fi parte semnatara in contract. In al doilea rand, spune Danaila, atat timp cat cladirile in care functioneaza Spitalul Judetean sunt date in administare spitalului, CJ nu are dreptul legal sa bata niciun cui in acolo, deci ca sa poata sa se ocupe de acele investitii, trebuie sa preia inapoi in administrare corpurile de cladire respective. In acest context, sustine liberalul, s-ar ajunge la situatia in care o bucata de cladire ar fi administrata de CJ si o bucata de cladire ar fi administrata de spital: “Asa cum a spus-o el, aceasta varianta este ilegala, pentru ca in Codul Civil se vorbeste despre dreptul de exercitare a administarii unui bun imobil, care se constituie prin mai multe documente, mai multe acte, intre care si o hotarare de CJ. In momentul in care CJ a dat in administrare spitalului cladirea in care spitalul isi desfasoara activitatea – oricare dintre copuri -, spitalul a devenit administratorul cladirii, cel care este obligat sa faca anumite tipuri de cheltuieli pentru intretinerea si mentenanta cladirii.

Noi am dat Spitalului Judetean cladirea. Noi, CJ, nu putem sa mergem sa batem un cui in perete in acea cladire, fara ca peretele respectiv, unde batem cuiul, sa nu fie din nou in administrarea si in posesia noastra. Deci daca noi nu avem in administrare cladirea in care se afla camera unde batem cuiul ala, nu avem voie sa batem cuiul.

Domnul presedinte vrea sa faca niste investitii si nu stiu cu cine s-a consultat… Din ce a spus domnul presedinte eu am inteles asa: ca aparatul CJ o sa faca achizitia pentru orice investitie – de varuire, de pus doua usi, de facut un culoar, etc. Dar atat timp cat eu, angajat al CJ, imi pun semnatura pe documente, doar eu pot sa urc acele documente pe SEAP, pentru a anunta licitatia, pentru ca in cazul in care primesc observatii, tot eu trebuie sa le raspund, fiindca eu am facut documentatia respectiva, n-am cum sa dau documentatia spitalului: <<pune-o tu pe SEAP!>>. Si daca eu o pun pe SEAP, eu sunt parte contractanta, adica eu voi semna contractul cu executantul lucrarii. Eu semnez contractul cu firma X, care se duce si schimba 2 usi; eu fac procesul verbal cu societatea respectiva.

Dar repet, nu este posibil sa batem nici macar un cui, sa schimbam o usa, sa dam cu var, sa schimbam parchetul, sa facem imbunatatiri, pana cand cladirea nu este preluata inapoi de CJ – si asta se face printr-un act administrativ, adica printr-o alta hotarare CJ, care se aproba cu doua treimi. Domnul Chiriac nu stiu cum isi inchipuie ca noi, PNL, o sa votam propunerile fanteziste ale dansului si ca o sa sustinem in continuare nebunia asta pe care a creat-o la Spitalul Judetean, pentru ca lucrul asta nu se va intampla.

Nu stiu cum s-a gandit el ca o sa faca investitii acolo imediat cum o sa aiba bugetul aprobat… Nu! Cum o sa aiba bugetul aprobat, daca se hotaraste sa faca lucrul asta, va trebui sa prinda bani in buget si va trebui sa preia de la Spitalul Judetean fiecare corp de cladire, fiecare bucata de cladire unde se vor face investitii – si asta cu doua treimi din voturile consilierilor”.