DE LA 1 IUNIE SE INTERZICE ACCESUL MOTOCICLETELOR PE O PORTIUNE DIN CALEA CALARASILOR, PE TIMPUL NOPTII, DACA ACESTEA NU AU AMORTIZOR DE ZGOMOT. IN CURAND, INTERDICTIA SE VA APLICA IN TOT ORASUL

Discutii interminabile astazi, la sedinta CLM Braila, pe tema interzicerii temporare a accesului motocicletelor pe timpul noptii, pe un tronson din Calea Calarasilor cuprins intre Bulevardul Dorobantilor si Bulevardul Al. I. Cuza, in perioada 1 iunie -1 octombrie 2019.  Proiectul de hotarare amintit a fost initiat ca urmare a solicitarii Inspectoratului de Politie Judetean, unde s-au inregistrat foarte multe reclamatii ale cetatenilor nemultumiti ca nu se pot odihni noaptea din cauza zgomotului facut de motociclistii care trec sau se intrec in zona amintita.

Unii dintre consilieri au fost categoric impotriva oricarei masuri de acest gen, altii au comentat ca daca se  aproba o astfel de interdictie, ar trebui ca ea sa vizeze intreg orasul, fiindca astfel de situatii se intampla nu numai pe Calea Calarasilor, ci si pe alte artere din municipiu, iar altii au fost de parere ca nu doar motocicletele fac zgomot, ci si masinile tunate sau cei care fac curse de masini si-si tureaza motoarele in miez de noapte, precum si manelistii care dau muzica la maximum tarziu in noapte.

Consilierul municipal Petrica Popa (PNL) a declarat: “Eu nu inteleg de ce ar trebui ca pe perioada aceasta de 4 luni, pe perioada noptii, sa fie interzis numai accesul motocicletelor, dar restul de zgomote din aceasta zona sa persiste, sa fie exonerate de hotararea de Consiliu Local. De ce sa facem acest lucru, cand putem sa elaboram o hotarare de CLM care sa imbrace toate formele de zgomot, pe perioada noptii macar?

Noi, cei care locuim in zona strazii Galati, stim ca in noapte se aud nu numai motociclete, ci si masini pentru linute si manele. Sau muzica data excesiv de tare. Aceste lucruri ar trebui, totusi, sa ne preocupe pe noi pentru tot orasul, nu numai pentru o zona care se vrea protejata. Braila trebuie sa fie la fel pentru toti locuitorii ei”.

 

 

La randul sau, consilierul Sorin Ionita a declarat: “Acest proiect de hotarare a creat contradictii – este cu un impact social -, motiv pentru care am sa va propun un amendament gandit de asa natura, incat sa acopere responsabilitatea Primariei, a noastra, a CLM, dar totodata, sa ajute si la exercitarea responsabilitatii institutiilor indrituite. Cer sa se modifice obligativitatea interzicerii, asa cum este ea trecuta in proiectul de hotarare, cu obligativitatea instituirii unui protocol intre institutiile abilitate – Politie, Garda de Mediu, RAR sau altele -, pentru a efectua cel putin un control saptamanal pe raza municipiului Braila, in vederea depistarii si sanctionarii abaterilor reclamate. Ma refer la numarul de decibeli. Daca amendam proiectul de hotarare din perspectiva asta se pot rezolva doua dinte motivele de neliniste ale cetatenilor: 1. motoarele si 2. manelele”.

 

 

Ionita a fost informat de catre primarul Marian Dragomir (PSD) ca nici CLM si nici Primaria nu pot impune altor institutii ale statului sa semneze protocoale pe diferite teme, ci cel mult le poate propune acest lucru, iar daca institutiile respective sunt de acord, Primaria poate intra in parteneriate cu acestea.

In urma discutiilor, s-a aprobat o forma modificata a proiectului initial:

1.se interzice accesul motocicletelor pe tronsonul din Calea Calarasilor cuprins intre Bulevardul Dorobantilor si Bulevardul Al. I. Cuza, in perioada 1 iunie – 1 octombrie 2019, in intervalul orar 22:00 – 6:00, cu exceptia motocicletelor dotate cu amortizor de zgomot.

2.aceeasi interdictie se va aplica in tot orasul, imediat ce se va obtine avizul IPJ (care este necesar, potrivit legii) in acest sens.

Consilierii Popa si Ionita au votat contra, iar alti patru consilieri s-au abtinut.

Vom revenim cu declaratiile altor consilieri.