MINISTRUL PINTEA, CATRE MANAGERUL RASNOVEANU: “CREDETI”?! PAI NU TREBUIE SA “CREDETI”, TREBUIE SA STITI SIGUR!

Cursurile de comunicare pe care le-ar face medicii nu vor inlocui cei sapte ani de-acasa – este ceea ce a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea (PSD), in cursul vizitei pe care aceasta a facut-o ieri la Spitalul Judetean Braila. Pintea a intrat pentru 10 minute in Corpul B si apoi a vizitat Corpul A, dupa care a avut o discutie cu conducerea spitalului si cu presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD).

La finalul acestei vizite, ministrul a declarat: “Am discutat programul investitional in ceea ce priveste alocarile pe care Ministerul Sanatatii le va face in spitalul din Braila, am discutat si despre lipsa medicilor pe anumite sectii – o chestiune absolut reala in toata tara, din pacate, desi noi am scos foarte multe locuri la rezidentiat si vom scoate si anul acesta… Pana la urma trebuie sa gasim solutii sa-i tinem pe medici in tara. Partea cu salarizarea am rezolvat-o, anul acesta vom rezolva partea cu dotarea.

Am discutat cu domnul presedinte Chiriac despre investitiile pe care CJ Braila le va face in spital. Premisele sunt bune, deci voi mai veni o data in luna august, ca sa vad ce se intampla cu banii de investitii.

Am lucrat foarte multi ani in spital, in calitate de manager si mi-as dori ca lucrurile sa mearga mult mai repede decat merg. Cred ca nici noi nu mai avem rabdare – si este normal: de 30 de ani vorbim despre aceleasi lucruri, despre investitii, despre medici…”.

Intrebata ce a deranjat-o cel mai mult la Spitalul Judetean din Braila, Sorina Pintea a raspuns: “Faptul ca procedurile merg foarte greu si inca nu reusim sa implementam niste proiecte foarte frumoase pe care le avem”.

“Nu reusim din cauza legislatiei sau a nepriceperii?” a fost intrebata in continuare ministrul Pintea.

“…Da… Dar eu v-as ruga sa fiti aproape de spital, sa promovati ceea ce se intampla bine, sa criticati ceea ce se intampla mai putin bine. Am sfatuit conducerea unitatii medicale sa se aplece mai mult asupra modalitatii de comunicare a partii medicale cu pacientii si apartinatorii, pentru ca ei nu sunt obligati sa cunoasca procedurile noastre, noi trebuie sa avem rabdare, sa le explicam ce se intampla. Este o zona foarte sensibila si noi trebuie sa fim empatici, ca de aceea ne-am facut medici”.

Sorina Pintea a mai fost intrebata ce nota ar da Spitalului Judetean Braila.

“Nota 6, din punct de vedere al infrastructurii. Din punct de vedere al actului medical as da intre 8 si 9. Cat priveste partea de infrastructura, nu pot sa le numesc <<probleme>>, pentru ca asa sunt marea majoritate a spitalelor din Romania. Noi discutam despre refacerea infrastructurii si o sa va dau un exemplu absolut banal: nu se mai poarta faianta pe pereti, nu se mai poarta podelele de beton”, a spus aceasta.

Cat priveste varianta unor cursuri pentru medici, pentru ca acestia sa invete de comunice mai bine cu pacientii si apartinatorii, ministrul a comentat: “Aceste cursuri nu pot inlocui cei sapte ani de-acasa, sa stiti!”.

Precizam ca inca din primele 5 minute ale vizitei ministrului in spital, managerul Delia Rasnoveanu (PSD) a dovedit ca nu stie lucruri importante legate de institutia pe care o conduce: dupa ce ministrul i-a adresat o intrebare la care Rasnoveanu nu a stiut sa dea un raspuns clar, Sorina Pintea i-a atras atentia: “<<Credeti>>?! Pai nu trebuie sa credeti, trebuie sa stiti sigur!”.